SEGRE

PANORAMA

Iceta apel·la a la “cortesia parlamentària” per la negativa sobiranista al seu nomenament

ERC no recolzarà la seua designació com a senador i exigeix al PSOE tombar el suplicatori dels presos || El líder del PSC descarta contrapartides perquè donin suport al seu nomenament: “No mercadejaré”

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la roda de premsa que va oferir ahir.

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la roda de premsa que va oferir ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va apel·lar ahir a la “cortesia parlamentària” i a la responsabilitat dels grups del Parlament perquè no li bloquegin la designació com a senador el pròxim 16 de maig quan se celebri el ple per votar el seu pas a la Cambra Alta. Dimecres passat, Pedro Sánchez va anunciar la intenció de situar Iceta a la presidència del Senat per impulsar el diàleg territorial i intentar posar una solució a la crisi catalana. Per fer-ho, el líder dels socialistes catalans necessita que el Parlament el designi com a senador autonòmic, un pas que compta principalment amb les reticències dels grups independentistes JxCat, ERC i la CUP. El líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va anunciar el mateix dimecres que el seu partit no donarà suport a la seua designació com a senador si no rebutja el suplicatori del TS per seguir amb el judici del procés, la qual cosa implicaria la posada en llibertat dels processats electes.

En resposta a les declaracions d’ERC, Iceta va fer una crida a “no perdre l’oportunitat de situar a la presidència del Senat un català” i va avisar que no pensa “mercadejar” amb la seua eventual candidatura. ERC va respondre a les paraules d’Iceta assegurant que “el que seria un greu error és supeditar el Parlament al repartiment de cadires del PSOE” i que, a més, “tornéssiu a ser còmplices de la repressió”. El PSC es mostra sorprès de la bel·ligerància que mostren els grups del Parlament davant del pla de Sánchez per al Senat. No entenen que el que consideren un gest d’“obertura i diàleg” sigui respost amb “negatives”. Catalunya en Comú Podem va ser l’única formació que va declarar obertament que donarà suport a la designació d’Iceta. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, es va pronunciar sobre el seu suport a Iceta i va deixar entreveure que no bloquejaran el nomenament del líder del PSC com a senador però va especificar que una vegada Iceta arribi a la Cambra Alta, el seu partit s’oposarà al nomenament com a president d’aquesta.

La designació tindrà lloc el dia 16 per no coincidir amb la declaració de Torra davant del TSJC el dia 15

Iceta es va reivindicar ahir com a socialista, catalanista i federalista, i partidari de trobar una solució política al conflicte català. Una de les seues aspiracions, va dir, si arriba a presidir el Senat és precisament reformar la institució perquè compleixi de veritat la funció de representació territorial i abundi en el paper de les autonomies. Un canvi ambiciós per al qual requerirà una “àmplia majoria” amb PP i Ciutadans.

La designació se celebrarà el dia 16 perquè no coincideixi amb la declaració del president de la Generalitat, Quim Torra, al TSJC per desobediència al no retirar els llaços grocs.

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la roda de premsa que va oferir ahir.

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la roda de premsa que va oferir ahir.ACN

tracking