SEGRE

PANORAMA

Alfredo Pérez Rubalcaba mor als 67 anys al no superar l'ictus que va tenir dimecres

La mort de l’històric dirigent socialista paralitza la campanya electoral || El Congrés dels Diputats obre la Porta dels Lleons per rebre les restes mortals de l’exvicepresident

Els reis i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a la capella ardent.

Els reis i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a la capella ardent.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident del Govern i exsecretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va morir ahir, als 67 anys, a causa de l’ictus que va tenir aquest dimecres.

A la porta de l’Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid), Gregorio Martínez, portaveu de la família, va agrair, en nom de la viuda de Rubalcaba, Pilar Goya, del conjunt de la família, dels companys de la universitat, dels alumnes i del conjunt de la família socialista, les mostres de respecte i d’afecte que ha tingut al llarg dels dos últims dies.

El Govern va decretar dol oficial fins a les dotze de la nit d’avui “en senyal de condolença”

La mort de l’històric dirigent socialista va tenyir de dol el primer dia de campanya per a les eleccions municipals, autonòmiques i europees del pròxim 26 de maig. Tots els partits d’àmbit nacional, tret de Vox, van suspendre els actes programats per ahir divendres. Per retre homenatge al que va ser vicepresident del Govern i secretari general socialista, el PSOE també va cancel·lar l’agenda de campanya d’avui dissabte per la pèrdua d’una figura “que ho va ser tot al PSOE i als executius socialistes”.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va ser el primer a modificar l’agenda, a anul·lar el viatge que tenia previst ahir a Barcelona, abans fins i tot que morís el que va considerar com un home d’Estat que va dedicar tota la vida a “servir el seu país”.

El fèretre amb les restes mortals de l’exlíder socialista va arribar a les 20.14 hores del vespre al Congrés dels Diputats, on es va instal·lar la capella ardent, que estava prevista que seguís oberta fins a les 22.00 hores d’ahir i durant el matí avui dissabte.

A l’arribada al palau de la Carrera de San Jerónimo, a més de la família, l’estaven esperant la presidenta del Congrés, Ana Pastor; el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, entre altres autoritats. Els reis Felip i Letícia van mostrar les condolences a la viuda de Rubalcaba, així com l’excap de l’Executiu José Luis Rodríguez Zapatero, membres d’altres forces polítiques com Pablo Casado (Partit Popular), Pablo Iglesias (Podem) o Alberto Garzón (Izquierda Unida), entre d’altres.

A coll dels efectius de Policia i Guàrdia Civil i enmig d’un respectuós silenci trencat per aplaudiments, el fèretre va entrar a l’interior del Congrés per la Porta dels Lleons, que es va obrir per a l’ocasió per accedir al Saló de Passos Perduts, on es va instal·lar la capella ardent. A més, el Govern va decretar dol oficial fins a les dotze de la nit d’avui dissabte “en senyal de condolença”.

La mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba suposa l’adéu a un dels protagonistes de la vida política espanyola dels últims 35 anys, en els quals va ser alt càrrec governamental, diputat durant 21 anys, ministre, vicepresident, líder del PSOE i candidat a la presidència del Govern.

Rubalcaba va abandonar la primera línia política l’any 2014 després del mal resultat que va treure el seu partit a les eleccions europees celebrades aquell any.

Militant del PSOE des de l’any 1974, la seua activitat a l’Executiu va començar el 1982, quan, en el primer Govern de Felipe González, va ser nomenat director del gabinet tècnic de la Secretaria d’Estat d’Universitats i Investigació.

Va ser tan conegut com a facilitador d’acords com de flagell d’adversaris polítics i hàbil parlamentari, va ser una de les figures centrals de la política espanyola dels governs de Zapatero. Va ser negociador de l’Estatut i ministre de l’Interior quan ETA va anunciar el final de l’“activitat armada” el 2011.

Com a doctor en Química Orgànica, va obtenir plaça de professor titular a la Universitat Complutense de Madrid, la mateixa a la qual va tornar el 2014, quan es va retirar de la política.

Els reis i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a la capella ardent.

Els reis i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a la capella ardent.EFE

tracking