SEGRE

CONFLICTE MERCAT

Trump apuja els aranzels al 25% i creix la tensió comercial amb la Xina

La mesura imposa taxes als productes provinents del gegant asiàtic per valor de 200.000 milions || Les negociacions entre els dos països, en punt mort

El viceprimer ministre xinès i el secretari del Tresor dels EUA ahir.

El viceprimer ministre xinès i el secretari del Tresor dels EUA ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va empitjorar ahir la guerra comercial que manté amb la Xina a l’apujar del 10% al 25% els aranzels a importacions xineses valorades en 200.000 milions de dòlars, i va amenaçar d’estendre’ls a la resta dels productes que els Estats Units compren al gegant asiàtic. Els nous

aranzels

se sumen als que ja estaven aprovats sobre importacions per valor de 50.000 milions de dòlars.

L’augment va entrar en vigor la mitjanit d’aquest divendres i va afectar tots els vaixells de càrrega que van salpar després de les 00.01, però no els que ja estaven en camí cap a les costes nord-americanes i tindrà conseqüències sobre productes com cereals, tèxtils o químics.

Els dos països van concloure ahir la ronda de converses per arribar a un acord comercial. El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va qualificar aquesta trobada amb el viceprimer ministre xinès, Liu He, com a “constructiva”, però no van aconseguir arribar a un consens, una fita que sembla gairebé impossible després de la pujada als aranzels.

Per la seua part, Donald Trump va assegurar que no té “pressa” a tancar l’acord comercial amb el gegant asiàtic. “Aquests pagaments massius van directament al Tresor dels Estats Units”, va afegir. També explica que els ingressos que obtingui amb l’impost duaner els destinarà a donar suport al sector agrícola, el més sensible al litigi comercial i on té el principal calador de vots.

L’amenaça de Trump d’augmentar els gravàmens a la Xina va provocar la setmana passada pèrdues als mercats borsaris de tot el món. Per la seua part, el Fons Monetari Internacional (FMI) va tornar a advertir que la prolongació del conflicte comercial entre les dos potències suposaria “una amenaça per al creixement mundial”.

El

ministeri de Comerç xinès va assenyalar que les converses comercials amb Washington “seguiran en desenvolupament” pròximament i espera que les dos parts “treballin juntes per resoldre els problemes que hi ha a través de la cooperació i el diàleg”. També va recalcar que “un increment en les friccions comercials no beneficia ni cap dels dos països ni el món”. Segons experts, la Xina no va anunciar les mesures que prendrà perquè esperen arribar a un acord al més aviat possible.

Pequín lamenta la decisió i anuncia l’aplicació de “contramesures” ? El govern de la Xina va lamentar “profundament” la decisió dels Estats Units d’augmentar les taxes a les seues exportacions i va anunciar que serà necessari que Pequín adopti “les contramesures necessàries”, sense especificar en què consistirien aquestes contraprestacions.

tracking