SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

“Bankia era el més gran i primer problema per al BCE el 2012”

Luis María Linde adverteix del “col·lapse financer” en què es trobava Espanya

L’exgovernador del Banc d’Espanya Luis María Linde, quan arribava a l’Audiència Nacional ahir.

L’exgovernador del Banc d’Espanya Luis María Linde, quan arribava a l’Audiència Nacional ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exgovernador del Banc d’Espanya al càrrec entre 2012 i 2018, Luis María Linde, va comparèixer ahir com a testimoni en el judici per la sortida a borsa de Bankia en què va afirmar que l’entitat era el “problema financer més gran” que tenia Espanya de cara al Banc Central Europeu, ja que havia contret un deute que ascendia a 82.000 milions d’euros. Linda també va assenyalar que durant el 2012 Espanya va viure un “col·lapse financer” que no s’havia viscut des de la “Guerra Civil” i que Espanya va injectar a l’entitat 4.500 milions per aconseguir que Europa ajudés a rescatar l’economia.

Segons el relat de l’exgovernador del Banc d’Espanya, a començaments del 2012 la banca espanyola va rebre del Banc Central Europeu prop de 150.000 milions, dels quals 20.000 van pertànyer a Bankia, però “la situació es va agreujant en l’economia espanyola i europea, va pujant el deute i arribem a l’octubre, moment en què la banca deu 409.000 milions, el 40 per cent del PIB, i Bankia 82.000 milions”. Linde també va explicar que davant del risc que el supervisor retirés Bankia de la seua condició de contrapartida, amb la qual cosa hauria hagut de tornar de cop tot el deute contret amb l’organisme europeu, es va decidir evitar la “catàstrofe imminent” injectant des del Banc d’Espanya un total de 4.500 milions a l’entitat i es va assolir un acord amb la Comissió Europea per avançar una part dels diners del rescat al sistema financer espanyol, cosa que es va aconseguir. En aquest context va assegurar que no tenia sentit obrir un expedient a l’entitat, que hauria arribat a escatxigar l’equip gestor dirigit per José Ignacio Goirigolzarri que estava intentant salvar Bankia.

“Espanya patia un autèntic col·lapse financer desconegut des de la Guerra Civil”, afirma Linde

En el judici també va declarar el secretari general de Bankia, Miguel Crespo, que va reconèixer que les conclusions provisionals del Fons Monetari Europeu en les quals s’advertia que una gran entitat espanyola tenia problemes, apuntaven a “una situació greu” que en el seu moment va desmentir en un correu intern dictat per Rodrigo Rato i que va ser enviat a consellers de l’entitat. Crespo, que continua sent secretari de Bankia, va reconèixer que “no va ser un correu afortunat, veient el que va passar”.

tracking