SEGRE

DEBAT EUROPEES

El substitut de Puigdemont deixa el debat de TV3 de les europees

Considera “intolerable i impropi d’un Estat democràtic el seu veto i el de Junqueras” || Al final van passar un vídeo del líder republicà però no de l’expresident

Imatge dels participants del debat i el moderador durant la pausa.

Imatge dels participants del debat i el moderador durant la pausa.TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat electoral de TV3 de les europees es va centrar ahir en les absències dels candidats de JxCat i ERC, Carles Puigdemont o Toni Comín i Oriol Junqueras, respectivament, al vetar-hi la seua participació la Junta Electoral Central (JEC), i el substitut de JxCat, Aleix Sarri, va abandonar el programa com a protesta. Sarri va afirmar que el veto “és un fet intolerable, un fet impropi d’un Estat suposadament democràtic”, i va acusar l’òrgan electoral d’intentar influir en el desenvolupament de la campanya i en les mateixes eleccions.

Al final del debat i a petició dels partits, en el minut d’or, TV3 va passar un vídeo de Junqueras, en el qual va afirmar que “guanyarem”, però no un de Carles Puigdemont, al no haver tingut un representant en el debat.

Comín tampoc va poder prendre part per videoconferència en un debat polèmic i atípic

Abans que Sarri sortís del plató va intervenir el substitut de Junqueras, Jordi Solé, que va afirmar que “tampoc hauria de ser aquí” i després de la marxa de Sarri va subratllar que “no desaprofitarem cap oportunitat per donar la veu a l’independentisme”. “Ens volen silenciats i derrotats però no callarem mai”, va advertir. D’altra banda, va criticar l’actuació de la UE davant dels refugiats i que “el català sigui una llengua discriminada al Parlament Europeu”. El candidat dels comuns, Ernest Urtasun, que també va lamentar que els líders independentistes no estiguessin en el debat, va dir que la solució política ha de fer-se “sense judicialitzar el problema i apostant pel diàleg”. També va advocar per “apartar” l’extrema dreta a Europa i va dir que als refugiats “cal donar-los uns visats humanitaris”.

Per la seua part, el candidat socialista, Javi López, va afirmar que “la UE és clara i ha dit que dins de la llei hi cap tot”. Va apostar per fer una normativa contra la precarietat laboral i la pobresa infantil.

Des del PP, González Pons, que va qualificar de “lamentable l’espectacle de JxCat”, va afirmar que la UE és “unir i no trencar” i que “el nacionalisme és l’enemic de la UE i això s’ha vist perquè cap càrrec oficial ha rebut Puigdemont”. Va advocar per “l’economia circular i caminar cap a la digitalització de l’economia” i va assenyalar que ajudar l’agricultor és “fonamental”.

Jordi Cañas, de Ciutadans, va dir que “no votarem un comissari de Justícia que no es comprometi a reformar l’euroordre” i va assegurar que “quan no es respecten les lleis es va en contra dels principis de la UE”. Va subratllar que Europa ha de fer mesures “centrades en els ciutadans”.

tracking