SEGRE

PANORAMA

Els presos electes podran anar a les Corts dimarts a recollir les actes

Encara que el Tribunal Suprem descarta posar-los en llibertat o paralitzar el judici || Les defenses denuncien desigualtat i lamenten que no es tramiti el suplicatori

El president de la Generalitat, Quim Torra, rep el senador electe Jami Matamala.

El president de la Generalitat, Quim Torra, rep el senador electe Jami Matamala.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va autoritzar ahir als presos electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva anar a les sessions constitutives del Congrés i el Senat el 21 de maig per prendre possessió del càrrec però, en canvi, s’oposa a deixar-los en llibertat. Els magistrats determinen que hauran d’anar “degudament custodiats” i deixen en mans de la presidència de les dos Cambres l’operatiu per “garantir la seua seguretat” a la sala de plens. El tribunal també s’oposa a demanar el suplicatori a les Corts per continuar amb el procediment, tal com volien les defenses. Per tant, també considera que no se suspendrà la vista mentre es tramita aquest permís i assenyala que això hauria afectat “els drets dels altres acusats”. Segons el tribunal, aquest suplicatori és “necessari per processar” i, per tant, una “previsió de futur”. I no aplicable quan ja hi ha un judici en curs.

Junqueras, Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tindran llibertat de moviments a l’Hemicicle del Congrés dimarts, però les portes que donen accés a la sala estaran custodiades per agents. És la base del dispositiu ideat per la comissaria especial de les Corts, que vetlla pel ple del dia 21, després del qual hauran de tornar a la presó. En principi, la Mesa del Congrés decidirà demà dijous el dispositiu de seguretat, però ja es dóna per fet que la Policia de la Cambra doblarà torns davant d’una situació tan inèdita.

La Policia del Congrés doblarà torns el dia de la constitució de les Corts pels presos

Per altra banda, els lletrats dels presos electes Jordi Pina i Andreu Van den Eynde van lamentar que el Tribunal Suprem hagi fet una “interpretació limitadora” i no permeti ni exercir el càrrec en llibertat ni tampoc tramiti l’autorització a les cambres (suplicatori) per continuar jutjant-los.

tracking