SEGRE

La Fiscalia demana processar per organització criminal 28 imputats per l'organització de l'1-O

Entre ells la cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

La policia s'emporta urnes de l'Escola Oficial d'Idiomes l'1-O.

El judici de l'1-O tindrà més de 400 testimonis, entre ells Rajoy i SantamaríaLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Barcelona ha demanat que es processi per un delicte d’organització criminal a 28 dels imputats pels preparatius de l’1-O, a més dels de malversació, prevaricació, desobediència, falsedat documental i revelació de secrets de què ja estan acusats.

El Ministeri Públic ha presentat un escrit davant de la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona en el qual demana d’afegir aquest delicte a 28 dels 30 processats per organitzar l’1-O, entre ells la cúpula de la ràdio i la televisió públiques catalanes i diversos exalts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont.

En la interlocutòria que la Fiscalia demana ara de corregir, la jutgessa va acordar el processament d'una trentena de processats pels preparatius de l'1-O, a 17 d'ells per un delicte de malversació, pel que els ha imposat una fiança de 5,8 milions d'euros. El ministeri públic considera, no obstant això, que la conducta dels processats per organitzar el referèndum "ha estat conjunta i coordinada, de manera que davant de les resolucions del Tribunal Constitucional en les que se suspenia i després es declarava la inconstitucionalitat de resolucions o lleis del Parlament, s'ha continuat amb el full de ruta que tenien marcat cadascú en l'àmbit de les seves competències i responsabilitats".

Segons l'opinió dels tres fiscals del cas -dos d'ells els d'Anticorrupció Teresa Duerto i Fernando Maldonado-, en el cas dels 28 processats es presenten els requisits de jerarquia, repartiment de papers i vocació d'estabilitat o permanència en el temps que exigeix el delicte d'organització criminal, castigat amb penes de fins a vuit anys de presó.

Per a la Fiscalia, "aquest complex de persones amb organigrama i planificació prèvia, proveïdes normalment amb mitjans adequats a les finalitats delictives proposades, fa que resulti més difícil a l'Estat lluitar contra tals xarxes perfectament estructurades, que al seu torn realitzen, lògicament, operacions de més envergadura." Els fiscals creuen que va existir una jerarquia atesa la "participació del president de la Generalitat", processat per rebel·lia en la causa del Suprem, "del seu vicepresident (també acusat) i d'alts càrrecs de la Generalitat (consellers també acusats en el mateix procediment". També hi va haver, segons l'opinió del ministeri públic, "jerarquia, pluralitat i repartiment de papers", ja que la pròpia interlocutòria de la magistrada afirma que els processats van delinquir presumptament "dins dels seus respectius àmbits d'actuació, seguint les directrius marcades pels diferents departaments de la Generalitat".

La Fiscalia observa també un "objecte delictiu" en els acusats, que, segons la interlocutòria de la jutgessa, amb el "ferm propòsit de celebrar el referèndum cap a la independència van realitzar actuacions i alguns van dictar resolucions amb les que van disposar de fons públics".

I l'"estabilitat i permanència en el temps", segons els fiscals, es desprèn de l'afirmació de la jutgessa que els processats van operar per materialitzar "el ferm propòsit de la Generalitat, exterioritzat amb intensitat creixent des del 2012, en celebrar una consulta referendària".

En concret, la Fiscalia demana d'atribuir organització criminal a 28 d'investigats i sol·licita que es processi -per aquest delicte i també per desobediència- l'exdirectora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) Àngels Barberà, que va estar imputada però a qui la jutgessa d'instrucció va decidir finalment arxivar-li el cas.

Dels trenta processats, la Fiscalia demana exculpar Montserrat Vidal, exresponsable de l'àrea de Processos Electorals i Consultes Populars de la Generalitat, així com a José Maria Gispert, gerent de l'empresa on es van imprimir documents vinculats a l'1-O, i a Meritxell Massó, exsecretària general de Governació, qui la jutgessa va processar per desobediència.

D'aquesta forma, la Fiscalia demana processar per organització criminal, entre d'altres, alguns exalts càrrecs del Govern: Antoni Molons -secretari de Difusió-, Joaquim Nin -secretari general de Presidència-, Jaume Clotet -director general de Comunicació-, Josep Ginesta-, Francesc Sutrias -director general de Patrimoni- i Aleix Villatoro -secretari general de Relacions Internacionals i Exterior.

tracking