SEGRE

Torra apel·la a llibertat d'expressió i al·lega que la JEC va ser imprecisa

El president ha declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pels llaços grocs

Torra, abans de declarar al TSJC.

Torra apel·la a llibertat d'expressió i al·lega que la Junta Electoral va ser imprecisaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat a la llibertat d’expressió davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'investiga per no retirar els llaços grocs en campanya i s’ha escudat en que l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) era imprecisa. Segons han informat fonts jurídiques, Torra ha declarat aquest dimecres al matí durant prop de 40 minuts davant del magistrat del TSJC Carlos Ramos per un delicte de desobediència, arran de la querella de la Fiscalia, que l'acusa de desatendre l’ordre de la JEC de retirar els llaços grocs i símbols a favor dels polítics presos dels edificis públics, a la campanya del 28 A.

El president català, que s’ha negat a respondre a l’acusació popular exercida per Vox per "decència democràtica", sí que ha contestat al fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en una compareixença en la qual ha adduït que la Junta Electoral no tenia competències per obligar-li a retirar els llaços i que l’ordre que va dictar era imprecisa.

En la seua querella, la Fiscalia acusa Torra de desatendre "conscientment i deliberadament" el requeriment "clar i exprés" de la Junta Electoral perquè tragués els llaços dels edificis públics a la campanya de les eleccions generals, símbols que el president català va acabar retirant, ja fora de termini, després de recórrer sense èxit al Tribunal Suprem.

Després de la seua declaració davant del jutge, que segons fonts jurídiques ha transcorregut amb cordialitat, Torra ha abandonat la seu del TSJC, aclamat pels concentrats a les portes del Palau de Justicia i sense fer declaracions als mitjans.

En la seua intervenció al TSJC, Torra, que ahir va assegurar que no acudiria davant del jutge a defensar-se sinó a "acusar l’Estat espanyol", ha invocat la llibertat d’expressió i pensament polític consagrada en els drets humans per mantenir els llaços i símbols de suport als independentistes presos.

El magistrat que instrueix el cas, Carlos Ramos -el jutge del TSJC que va ser designat a proposta del Parlament-, ha demanat a les parts que no informin del contingut de la declaració ni de les diligències de la causa, per no interferir a la campanya electoral.

Torra ha prestat declaració avui, en plena campanya de les municipals i europees del 26 M, perquè va ser aquesta data la que va elegir després que el TSJC -que fins ara havia evitat fixar citacions de pes polític en període electoral- li va preguntar per la disponibilitat de la seua agenda institucional.

La querella que investiga el TSJC acusa a Torra de desatendre "reiteradament" les ordres de la Junta quan va mantenir simbologia "partidista" en edificis públics, el que segons la seua opinió revesteix "especial gravetat en el que incideix directament en el dret de participació política de la totalitat de la ciutadania". La Fiscalia afegeix en la seua querella que el president català va desatendre "conscientment i deliberadament" el requeriment "clar i exprés" emès per la Junta Electoral i va mantenir els elements que aquesta li demanava de retirar, "encara que fos de manera encoberta i simbòlica". Després de rebre l’ultimàtum de la Junta, el passat 18 de març, Torra va anunciar que seguiria les recomanacions del Síndic de Greuges sobre l’assumpte i, tres dies després, va substituir la pancarta a favor dels polítics presos del Palau de la Generalitat per una altra amb el mateix missatge, però amb un llaç blanc amb una franja roja, en comptes de groga. Això va motivar una nova resolució de la Junta Electoral, que va acordar portar el cas a la Fiscalia, ordenar als Mossos d’Esquadra retirar els símbols de suport als polítics presos i obrir un expedient sancionador al president català.

tracking