SEGRE

POLÍTICA TRIBUNALS

Quim Torra avisa que pagarà 'el preu que calgui' per defensar la llibertat d'expressió

Declara com a investigat davant del TSJC al no acatar l’ordre de la JEC de treure els llaços de la Generalitat || Partits i entitats independentistes acompanyen el president a l’arribar i al sortir del Palau de Justícia

La plana major de les entitats i partits independentistes acompanyen Torra, ahir, a Barcelona.

La plana major de les entitats i partits independentistes acompanyen Torra, ahir, a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en qualitat d’investigat per no haver acatat l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs i altres de simbologia independentista dels edificis i seus del Govern. Unes 200 persones es van concentrar a les portes del Palau de Justícia del passeig Lluís Companys de Barcelona per acompanyar el cap de l’Executiu que, abans d’asseure’s davant dels magistrats, va manifestar que “amb la llibertat d’expressió, fins a les últimes conseqüències”. La vista, que va durar uns 45 minuts, es va celebrar a porta tancada. Segons fonts de la defensa de Torra, el president va explicar davant del tribunal que va mantenir els llaços en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets polítics i es va negar a respondre les preguntes de Vox. En canvi, sí que va contestar cinc preguntes formulades per la Fiscalia. Després d’abandonar l’edifici, Torra, al qual s’assenyala per un presumpte delicte de desobediència, es va traslladar al Palau de la Generalitat. En una compareixença davant els mitjans, va denunciar les “maniobres polítiques” de la JEC i va acusar el màxim òrgan de l’administració electoral de “parcialitat manifesta”. “No puc obeir una ordre il·legal que conculca els drets fonamentals”, va afirmar el president amb referència a l’ordre de treure els llaços de la Generalitat. Així mateix, va advertir que pagarà “el preu que calgui” per defensar la llibertat d’expressió.

En paral·lel, el TSJC va sol·licitar al síndic de greuges els informes que va elaborar i en els quals recomanava a Torra acatar el mandat de la JEC i retirar la simbologia independentista durant la campanya electoral.

Partits i entitats sobiranistes van denunciar la “repressió” i “regressió democràtica” de l’Estat. “Ens atansem al franquisme”, va alertar Pep Cruanyes, vicepresident de l’ANC.

La defensa de Forn diu que els presos sortiran lliures després del judici

Xavier Melero, advocat del conseller cessat d’Interior, Joaquim Forn, va vaticinar ahir que els líders independentistes empresonats sortiran en llibertat una vegada finalitzi el judici contra ells al Suprem pels delictes que se’ls imputen per l’1-O. “L’únic argument que els queda per tenir-los a la presó és el risc de fuga en ple judici, així que quan acabi el judici aquest argument desapareix”, va sentenciar. D’altra banda, Carles Puigdemont va assenyalar que una sentència absolutòria seria positiva per a la imatge de l’Estat. A més, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Ignasi Puig, va qualificar d’“impròpia” l’actitud del tribunal del procés de qüestionar l’estratègia del líder d’Òmnium, Jordi Cuixart.

tracking