SEGRE

EUSKADI TERRORISME

Detingut a França l'exdirigent etarra Josu Ternera després de disset anys en cerca

Va participar en els atemptats més sagnants, com els d’Hipercor i la caserna de Saragossa

José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, ‘Josu Ternera’, a la dreta, en la seua etapa de diputat.

José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, ‘Josu Ternera’, a la dreta, en la seua etapa de diputat.EUROPA PRESS TV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, juntament amb el Servei d’Intel·ligència Interior de França, va detenir ahir a Sallanches, als Alps francesos, l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, després de 17 anys en cerca i captura.

L’històric cap etarra, de 69 anys, va ser hospitalitzat després de passar per una caserna de la Gendarmeria. Pel que sembla per ser tractat d’un càncer. Posteriorment, va ser traslladat a la presó de Bonneville.

Ternera serà recordat també per ser el que va llegir el comunicat de dissolució d’ETA el 2018

La cerca de Josu Ternera es remunta al seu pas a la clandestinitat el novembre del 2002, quan era parlamentari per Euskal Herritarrok (EH), després d’haver estat citat a declarar pel Tribunal Suprem per haver ordenat l’atemptat contra la caserna de Saragossa el 1987 en la qual van ser assassinades onze persones, sis d’elles menors d’edat. Està processat a més per l’assassinat del directiu de Michelin Luis María Hergueta el 1980, el finançament d’ETA a través d’herriko tavernes i l’acusació de delictes de lesa humanitat juntament amb uns altres quatre antics dirigents de l’organització. Així mateix, va ser imputat per la seua presumpta participació en l’atemptat del comando Madrid a la plaça de la República Dominicana de la ciutat, el 1984, en el qual van morir 12 guàrdies civils, entre ells un lleidatà.

Josu Ternera va ser interlocutor en els intents negociadors d’Oslo i Suïssa i serà recordat també per ser el que va llegir el comunicat de dissolució d’ETA el 2018.

Felicitacions dels partits Tots els partits, tret d’EH Bildu, es van congratular per la detenció del dirigent etarra. El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va situar la detenció en un “context electoral” i com a part de la “carta de presentació” del PSOE, al qual va advertir que els problemes no se solucionen “per la via policial, judicial i de les presons”. La polèmica va saltar amb l’expresident del PSE-EE Jesús Egiguren, al dir que Ternera era l’“heroi” de la retirada d’ETA.

tracking