SEGRE

EUA COMERÇ

Trump veta Huawei al ser un “risc per a la seguretat nacional”

Donald Trump.

Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va firmar dimecres una ordre executiva que prohibeix a les empreses nord-americanes utilitzar dispositius elaborats per companyies que puguin suposar “un risc per a la seguretat nacional”.

Així mateix, Trump va declarar l’emergència nacional, un moviment que el dota de l’autoritat per regular el comerç amb les empreses que puguin suposar una amenaça per al país, com podria ser el cas de les multinacionals xineses Huawei i ZTE. La nova normativa impedeix que companyies nord-americanes venguin tecnologia a Huawei sense el permís especial del Govern i obre una via per pressionar Pequín per reactivar les converses comercials i arribar a un acord que posi fi a la costosa guerra aranzelària entre les dos potències.

A través d’un comunicat difós per la Casa Blanca, el mandatari nord-americà justifica la seua decisió en els atacs rebuts per “adversaris estrangers” que tracten d’“explotar debilitats en els sistemes d’informació i comunicació” del seu país.

La Xina va apressar els Estats Units a posar fi a les seues pràctiques contra empreses estrangeres, com la declaració d’emergència nacional decretada per Trump que va qualificar d’un “abús en les mesures de control de les exportacions”.

Per la seua part, en un comunicat, Huawei va subratllar que impedir la seua presència als Estats Units no farà que el país sigui més segur o més fort, sinó que només servirà per limitar aquest mercat amb “alternatives més cares i de menor qualitat, deixant als EUA endarrerits en el desplegament de 5G i perjudicant els interessos de les seues empreses i consumidors”.

tracking