SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez proposa ara els catalans Batet i Cruz per presidir el Congrés i el Senat

El PSOE insta Partit Popular i Ciutadans a facilitar la investidura i evitar els independentistes || Els socialistes segueixen volent governar en solitari malgrat la intenció de Podem d’entrar a l’Executiu

La ministra en funcions Meritxell Batet i el senador Manuel Cruz, tots dos del PSC.

La ministra en funcions Meritxell Batet i el senador Manuel Cruz, tots dos del PSC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar ahir l’actual ministra en funcions de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet (PSC), per presidir el Congrés dels Diputats i al cap de llista pel Senat a Barcelona, Manuel Cruz, per presidir la Cambra Alta, a l’Executiva Federal d’ahir després del veto de la majoria independentista del Parlament la designació del líder del PSC, Miquel Iceta, com a senador.

El PSOE mantindrà Cruz com a president del Senat encara que el Tribunal Constitucional decideixi a favor de la designació d’Iceta com a senador autonòmic. Així ho van confirmar tant el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, com la ministra portaveu del Govern espanyol Isabel Celaá. També ho va fer el mateix Iceta en una entrevista a RAC1, assegurant que Cruz no serà “un president interí”.

Els socialistes treballen amb el calendari que la investidura de Sánchez serà a començaments de juliol

Sànchez, Rull i Turull renuncien al seu escó al Parlament i Borràs ho farà dilluns

Batet, de 46 anys, és en l’actualitat a més de ministra en funcions, secretària d’Impuls Federal de l’Executiva del PSC i ha estat una de les figures claus del Govern de Sánchez en el diàleg amb la Generalitat.

Mentrestant, Manuel Cruz, de 68 anys i pròxim a Iceta, va ser el cap de llista socialista al Senat per Barcelona a les eleccions generals, és un dels impulsors del federalisme i del diàleg com a solució al conflicte polític a Catalunya.

El PSOE va difondre, a més, un comunicat en el qual informava que havia assolit un acord amb Unides Podem per a la composició de la Mesa del Congrés.

La composició final serà de tres membres del PSOE, dos d’Unides Podem, dos del PP i dos de Cs, per la qual cosa, com s’havia previst, ni els partits nacionalistes ni Vox no comptaran amb representació a l’òrgan de la Cambra.

Així mateix, el PSOE renuncia a la seua majoria absoluta a la Mesa del Senat –on li corresponien 5 membres i dos al PP–, al cedir un representant al PNB i un altre al PP, amb la qual cosa la composició d’aquest òrgan quedarà amb tres membres del PSOE, tres del PP i un del PNB.

D’altra banda, Ábalos va demanar l’abstenció de Cs en el debat d’investidura de

Sánchez

com a president del Govern central “per l’estabilitat d’Espanya” i va recordar que els socialistes van facilitar que Mariano Rajoy es convertís en president del Govern el 2016 pels mateixos motius.

Ábalos va fer aquesta petició explícita reconeixent que li “agradaria més confiar en l’abstenció” de la formació d’Albert Rivera “amb l’objecte de l’estabilitat” i perquè els “deslliurin d’aquestes dependències” en les quals els volen “avocar de dependre dels independentistes”.

També ho va demanar Celaá, que va sol·licitar a les forces “constitucionalistes”, amb referència a PP i a Cs, que s’abstinguin, recordant-los que “no s’ha de comptar amb les forces independentistes”.

A més, Celaá va estimar que la investidura de Sánchez com a president del Govern serà, previsiblement, “a començaments de juliol”.

La ministra portaveu en funcions va destacar que, malgrat l’agraïment del Govern a Unides Podem per la seua “col·laboració” amb l’Executiu aquests deu mesos, “continua vigent la vocació de Sánchez i del Govern espanyol per treballar en solitari” en el seu programa arribant a acords amb les diferents forces polítiques.

Tanmateix, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir que la fórmula per donar suport a la investidura de Sánchez és acordar un govern de coalició, per la qual cosa va rebutjar que la seua formació quedi relegada a secretaries d’Estat o amb direccions generals en un eventual acord.

Des de Cs, Inés Arrimadas va criticar que

“premiï” Batet perquè considera que va defensar un referèndum.

Va recordar algunes declaracions amb què creu que Batet cedeix a l’independentisme, com quan va dir que la Constitució no s’ha d’imposar: “Això és el sanchisme, això és el que ens ve, és la degradació del PSOE.”

La ministra en funcions Meritxell Batet i el senador Manuel Cruz, tots dos del PSC.

La ministra en funcions Meritxell Batet i el senador Manuel Cruz, tots dos del PSC.EFE

tracking