SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva s'acrediten avui al Congrés sota vigilància

Se seguirà un protocol de vigilància similar a l’aplicat per custodiar compareixents a la comissió de la Gürtel || No podran efectuar reunions ni concedir entrevistes durant la sortida de la presó

Imatge de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, en una de les sessions del judici al Suprem.

Imatge de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, en una de les sessions del judici al Suprem.SEÑAL TRIBUNAL SUPREMO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre presos elegits als comicis del 28 d’abril, Oriol Junqueras, d’ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat, realitzaran avui, sota supervisió policial, els tràmits pertinents per recollir les seues respectives actes de diputats. Raül Romeva farà el mateix al Senat. Aquests electes, que són jutjats pel procés, podien haver delegat en un intermediari l’entrega de les seues credencials, però van demanar permís a la Sala Segona del Tribunal Suprem i aquesta els va autoritzar a fer-ho.

La providència dictada pel Suprem estableix que els quatre diputats, que sortiran de la presó de Soto del Real “a partir de les deu del matí”, tindran condicions similars a les que ha fixat el tribunal per al dia de la constitució de les Corts. Tots ells “hauran de ser degudament custodiats i adoptar-se per la Presidència d’ambdós cambres les decisions oportunes perquè els esmentats tràmits es practiquin sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari com més aviat millor”.

La Policia Nacional acompanyarà Romeva al Senat, on tampoc no podrà fer declaracions

Així les coses, els presos arribaran en un furgó de la Guàrdia Civil al Congrés i, una vegada a l’interior del garatge, quedaran sota custòdia de la Policia de la Cambra Baixa, que supervisarà la seua estada.

Un dispositiu similar es va organitzar el 20 de febrer del 2018 durant la compareixença a la comissió d’investigació del Congrés sobre el suposat finançament il·legal del Partit Popular amb el responsable de Gürtel a València, Álvaro Pérez, El Bigotes.

Ja que els tràmits que han de fer els diputats electes per recollir les seues actes inclouen l’entrega de diferent documentació, l’ompliment de fins a tres declaracions escrites (de béns, d’activitats i d’interessos econòmics), i fins i tot posar per a la fotografia de la fitxa oficial del Congrés, els policies de la Cambra els hauran d’acompanyar en tot moment.

Tanmateix, cap d’ells no podrà aquell dia mantenir reunions o comparèixer davant dels mitjans de comunicació, i tot just acabar els tràmits hauran de ser retornats a la presó “sense dilació”. Tampoc no podran contactar amb la premsa l’endemà, quan acudiran al Congrés per assistir a la sessió constitutiva per jurar o prometre la Constitució per adquirir la condició plena de diputat. En aquesta segona jornada, els quatre presos seran portats a l’hemicicle i allà romandran mentre duri la sessió, sense sortir als passadissos. Tot just acabar la sessió hauran de tornar a la presó.

Últims testimonis i les pericials, aquesta setmana al Suprem

La setmana del judici de l’1-O al Tribunal Suprem arrancarà dimecres amb l’última sessió destinada a les declaracions de testimonis, la fase més llarga de tot el procés. Les sessions no començaran fins dimecres després que el tribunal hagi decidit donar permís als presos electes per anar avui al Congrés i al Senat a presentar les credencials. Dimarts, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez assistiran a la sessió constitutiva del Congrés, i Raül Romeva a la del Senat. Dimecres són citats a declarar 13 testimonis i també està previst que comencin les proves pericials. Aquestes inclouran informes de les acusacions sobre presumptes fons públics per al referèndum, altres de les defenses sobre els locals on es van fer les votacions, un informe sobre les lesions patides pels agents estatals i un altre sobre l’aportació de Jordi Cuixart i Òmnium Cultural a la resistència no violenta.

tracking