SEGRE

PANORAMA

Els presos electes recullen l'acta i demanen que no els impedeixin exercir de parlamentaris

Sota un fort dispositiu policial i sense poder comparèixer davant dels periodistes || Rufián espera que Pedro Sánchez feliciti avui Oriol Junqueras pels bons resultats electorals dels republicans

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presos elegits per formar part del Congrés dels Diputats i el Senat als passats comicis del 28 d’abril, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull (cap de llista de JxCat per Lleida) i Raül Romeva van presentar ahir les credencials com a diputats i senador, aquest últim, acompanyats per membres dels seus partits i custodiats per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Sobre les 10.00 van arribar a les respectives Cambres procedents de la presó de Soto del Real, en què es troben en presó preventiva processats pel referèndum de l’1-O, en cotxes de la Guàrdia Civil que es van dirigir directament al pàrquing, custodiats per un fort dispositiu policial.

A l’arribar, Junqueras va estar acompanyat pel número dos d’ERC, Gabriel Rufián, que va assenyalar que la intenció del grup avui a la sessió constitutiva del Congrés és “aportar normalitat” a la presència del líder republicà a l’hemicicle, al qual considera que el president en funcions, Pedro Sánchez, s’hauria d’atansar a felicitar pels resultats a les urnes i va avançar que volen parlar amb ell “cara a cara”. Junqueras, en un vídeo gravat al Congrés i difós a les xarxes socials, va enviar un clar missatge al seu electorat de cara als comicis que se celebren aquest diumenge, en què insta a “guanyar i conduir el país a la llibertat”. El mateix van fer els diputats de Junts per Catalunya, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, que van ser acompanyats per la diputada Laura Borràs. Rull va assenyalar que “la nostra causa no és només la de Catalunya, és la de la llibertat”, i Turull va recordar que “estem omplint els papers per ser diputats d’acord amb el compromís que vam adquirir. Esperem que no ens ho impedeixin i puguem exercir de diputats”. Per la seua banda, Jordi Sànchez va assegurar que va al Congrés “amb la voluntat de seguir servint tots els que l’1 d’octubre vam anar a votar, tota la gent que vam expressar d’una manera digna, pacífica i democràtica nostra voluntat de ser lliures”.

Turull, electe per Lleida: “Esperem que no ens ho impedeixin i puguem exercir de diputats”

Després que els presos tornessin a Soto del Real, Borràs va indicar que no tenen intenció de renunciar als seus llocs a les Cambres i que “esperen poder exercir les funcions per a les quals els ciutadans els han facultat i no haver de renunciar a res”. Tots van acatar també l’ordre del Suprem que els impedia parlar amb la premsa congregada a la porta de la Cambra. No es va entregar a cap dels quatre el kit tecnològic, un iPad i un iPhone, que sí que se li entrega a la resta de diputats, ni tampoc l’habitual cartera de pell del Congrés.

Romeva, per la seua banda, va tardar uns escassos deu minuts a complir els tràmits per rebre l’acta de senador acompanyat per la portaveu d’Esquerra Republicana Mirella Cortés. Els cinc presos electes assistiran avui a la sessió constitutiva de les Corts.

Cs i PP reclamen al Congrés suspendre Junqueras, Rull, Sànchez i Turull

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va anunciar després de la recollida d’actes per part dels presos electes que el seu partit demanarà avui mateix al Congrés la suspensió d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, tot just concloure la sessió constitutiva de la nova Cambra Baixa. El líder de Cs també va avançar que demanaran a la nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que actuï amb “absoluta celeritat”. Segons el parer de Rivera, no té “cap sentit” que persones processades per delictes de rebel·lió puguin ocupar un escó en una “Cambra nacional”. També el líder del PP, Pablo Casado, va exigir que es prenguessin mesures perquè els presos independentistes jutjats per un “cop d’estat” siguin “suspesos” com a parlamentaris en aplicació del Reglament i de la llei d’Enjudiciament Criminal. La formació va confirmar que aquesta serà la primera petició que facin a les meses del Congrés i el Senat.

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.ACN

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.

Junqueras compleix el tràmit de l’acta acompanyat de Rufián.ACN

tracking