SEGRE

PANORAMA

La suspensió dels presos podria facilitar la investidura de Sánchez

Sense els quatre diputats presos, la majoria absoluta baixa a 174 i no necessitaria els vots independentistes || El Suprem deixa en mans de la Cambra Baixa la decisió

Els cantaires van celebrar ahir una nova jornada a favor de la llibertat dels presos.

Els cantaires van celebrar ahir una nova jornada a favor de la llibertat dels presos.ITMA FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova Mesa del Congrés, que es constitueix avui, s’haurà d’ocupar de decidir si suspèn les funcions dels quatre diputats electes en presó preventiva, Oriol Junqueras (ERC), Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull (JxCat), o no. En virtut de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal podrien ser suspesos per exercir les seues funcions mentre estiguin en presó provisional acusats d’un delicte de rebel·lió.

El Suprem ha deixat en mans de la Cambra Baixa la “patata calenta”. Al costat de la interlocutòria que va dictar la setmana passada per la qual va autoritzar els presos a assistir a la sessió d’investidura, s’acompanya un ofici de tot just quatre línies en el qual la Sala informa que remet a la Mesa del Congrés la decisió de suspendre o no Junqueras, Sànchez, Turull (diputat per Lleida) i Rull. L’article 21.2 de reglament de la Cambra Baixa estableix que qualsevol diputat quedarà suspès dels seus drets i deures parlamentaris “quan, concedida per la Cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i ferma l’ordre de processament, es trobés en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”.

Un cas similar va tenir lloc quan el llavors jutge encarregat de la instrucció del procés,Pablo Llarena, va suspendre Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva de la seua condició de diputats en el Parlament.

La decisió que prengui la Mesa, que presidirà Meritxell Batet, podria ser clau de cara a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, ja que els quatre diputats sobiranistes perdrien el seu dret a vot. La falta d’aquests quatre diputats provocaria que la majoria absoluta del la Cambra Baixa passés dels 176 diputats als 174. Això podria portar el líder socialista a ser investit com a president del Govern a la primera ronda de votacions sense que necessités comptar amb el suport de les formacions independentistes, ja que assoliria la majoria necessària sense els seus vots. Amb un Congrés dibuixat amb quatre diputats menys, Pedro Sánchez comptaria amb el suport del seu grup parlamentari, Podem, Compromís i els nacionalistes bascos per donar suport a la investidura, la qual cosa representaria el suport de 173 diputats i la negativa de PP, Ciutadans, Vox, Navarra Suma, ERC, JxCat i Bildu, que sumarien en total 171 diputats. Tot quedaria en mans dels dos diputats de Coalició Canària, que haurien de facilitar la investidura a través de l’abstenció. D’aquesta manera, el líder socialista podria resultar elegit president en una primera votació.

tracking