SEGRE

PANORAMA

Batet i Cruz apel·len al Congrés i al Senat al diàleg i la legitimitat de tots els projectes

Inici de la legislatura amb l’elecció dels dos socialistes catalans per presidir les Corts || El PSOE trenca l’acord per constituir la Mesa de la Cambra Alta i deixa el PP amb només dos representants

La socialista Meritxell Batet, ahir, després de ser elegida com a presidenta del Congrés dels Diputats.

La socialista Meritxell Batet, ahir, després de ser elegida com a presidenta del Congrés dels Diputats.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La XIII legislatura en les quatre dècades que han transcorregut des de l’aprovació de la Constitució espanyola el 1978 es va posar ahir a en marxa amb la celebració de les sessions constitutives del Congrés dels Diputats i del Senat, les dos Cambres que formen les Corts. Tal com s’esperava, i sense marge per a la sorpresa, els socialistes catalans Meritxell Batet i Manuel Cruz van ser escollits com a presidents del Congrés i del Senat, respectivament.

Batet va ser elegida en segona votació amb 175 vots a favor, procedents dels diputats del PSOE, Unides Podem, PNB, Compromís, Coalició Canària i Partit Regionalista Càntabre. Per la seua banda, la diputada morada Gloria Elizo va ser nomenada vicepresidenta primera de la Cambra Baixa. La vicepresidència segona l’ostentarà el socialista Alfonso Gómez de Celis i la tercera, la que fins ara havia estat presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor. D’altra banda, Nacho Prendes, de Ciutadans, serà el vicepresident quart aquesta legislatura. Respecte a les secretaries, Gerardo Pisarello, d’En Comú, Sofía Hernanz, del PSOE, Adolfo Suárez Illana, del PP, i Patricia Reyes, de Ciutadans, ocuparan els seients a les dos bandes de la tribuna de l’hemicicle. En paral·lel, Cruz obtenia la presidència de la Cambra Alta amb el vot favorable de 140 senadors, 136 del PSOE i quatre més. Malgrat tot, a l’hora d’escollir els membres de la Mesa del Senat, el PSOE va trencar l’acord amb què comptava amb el PP i va reduir la seua presència en aquest òrgan a dos representants, incloent-ne un del PNB.

Després del nomenament, Batet i Cruz van insistir en la importància del diàleg i d’arribar a consensos. En aquest sentit, la fins ara ministra de Política Territorial, les funcions de la qual les ha assumit el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va assenyalar que exercirà el càrrec “amb estricte respecte a les normes i amb la major voluntat de diàleg”.

Arran d’aquest fet, va explicar que la Mesa té l’“obligació de ser sempre imparcial” i que, en consencuencia, aplicarà aquesta màxima “a l’hora de defensar els drets de tots els diputats i diputades per igual”. “Tanmateix no ha de ser ni pot ser neutral en tot el que afecti la missió constitucional de Congrés”, va concloure. A més, va alertar que l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo no pot convertir-se en un espectacle de “crits i falta de respecte”. “Cap partit representa en exclusiva Espanya”, va postil·lar Batet, que va demanar no “banalitzar” l’activitat parlamentària. De la mateixa manera, Cruz va defensar la via del diàleg per solucionar els conflictes i va subratllar que “totes les idees i projectes polítics són legítims”. Així mateix, va remarcar que no esperarà una reforma del reglament de la Cambra Alta per fer del Senat “part de la solució als problemes territorials de l’Estat”.

La socialista Meritxell Batet, ahir, després de ser elegida com a presidenta del Congrés dels Diputats.

La socialista Meritxell Batet, ahir, després de ser elegida com a presidenta del Congrés dels Diputats.ACN

tracking