SEGRE

PANORAMA

El Govern assumeix la suspensió dels independentistes empresonats

Batet no revela quan es pronunciarà la Mesa sobre aquesta qüestió || Populars, Ciutadans i Vox exigeixen la remoció “immediata” dels cinc parlamentaris

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just començar la legislatura, els presidents del Congrés i del Senat, Meritxell Batet i Manuel Cruz, s’enfronten a la primera qüestió difícil, la de suspendre com a parlamentaris els cinc representants d’ERC i de JxCat processats per rebel·lió al Tribunal Suprem i que estan en presó preventiva pels delictes que se’ls atribueix en relació amb l’1-O. Després que l’alt tribunal deixés en mans del legislatiu la decisió que s’ha de prendre, seran les respectives Meses, com a òrgans de govern de les Cambres, les que s’hauran de pronunciar sobre el particular.

En aquest sentit, Cruz va convocar ahir la primera reunió de la Mesa del Senat. Tanmateix, la cita va servir com a primera presa de contacte i no es va abordar la possibilitat que Raül Romeva sigui remogut del càrrec com a senador. Per la seua part, Batet encara no ha posat data a la primera reunió de la Mesa del Congrés. En aquest sentit, la socialista catalana va explicar que efectuarà la convocatòria avui mateix, després de visitar Felip VI per comunicar-li oficialment la constitució de la Cambra Baixa. Batet va avançar, no obstant, que la reunió tindrà un ordre del dia “extens”.

El cessament dels presos deixaria la majoria absoluta en 174 i faria que ERC no fos decisiva

D’aquesta manera, la presidenta del Congrés va desatendre les peticions de PP, Ciutadans i Vox que, en sengles escrits, la van apressar a convocar “immediatament” el màxim òrgan de govern de la Cambra Baixa per abordar la suspensió dels quatre diputats independentistes en presó preventiva. Arran d’això, la vicepresidenta de l’Executiu central, Carmen Calvo, va donar ahir per fet que el Congrés remourà dels càrrecs respectius Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. “Crec que ho entén tothom, no poden exercir el càrrec”, va manifestar en declaracions a la Cadena SER.

Al seu torn, el líder del PP, Pablo Casado, va titllar de “vergonya internacional” la seua presència a l’hemicicle, mentre que el president de Ciutadans, Albert Rivera, va arremetre contra Batet per no defensar “la sobirania nacional”. Al contrari, l’adjunt a la presidència d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, va advertir els socialistes que suspendre Junqueras seria “suspendre el resultat” de les eleccions, que a Catalunya va guanyar la seua formació. Igualment, Carles Puigdemont va dir que seria “un gran despropòsit” que la suspensió es portés a terme.

Amb el cessament d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, amb Jordi Turull i Josep Rull, els socialistes en tindrien prou amb el vot afirmatiu dels 132 parlamentaris del PSOE, els 42 d’Unides Podem, els 6 del PNB, el de Compromís i el del Partit Regionalista Càntabre per mantenir Sánchez a La Moncloa. En total, sumarien 173 suports. Davant es trobarien amb els 171 en contra, que vindrien de les files de Partit Popular i Ciutadans, amb els dos diputats de Navarra Suma, els ultradretans de Vox, ERC, Junts per Catalunya i Bildu. Malgrat tot, la majoria del Congrés quedaria fixada en els 174 diputats, pels 176 que es necessitarien en condicions normals, que deixaria expedit el camí dels socialistes.

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.EUROPA PRESS

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.

Casado arriba al Congrés amb menys diputats del PP de la història.EUROPA PRESS

tracking