SEGRE

PANORAMA

Batet deixa en mans del Tribunal Suprem la decisió de suspendre els diputats a la presó

Reuneix avui la Mesa de la Cambra a l’espera del dictamen de l’alt tribunal, i Cruz demana respectar els temps al Senat || La Fiscalia insta a cessar ja els cinc parlamentaris jutjats per l’1 d’octubre

Felip VI i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir, al Palau de la Zarzuela.

Felip VI i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir, al Palau de la Zarzuela.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va tornar ahir al Tribunal Suprem la “patata calenta” de decidir sobre la suspensió dels quatre diputats independentistes presos que són jutjats per un presumpte delicte de rebel·lió en relació amb l’1-O i que dimarts van prendre possessió dels escons. En aquest sentit, Batet va explicar que ha sol·licitat un informe a l’alt tribunal perquè aclareixi com aplicar l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciament Criminal, que preveu la suspensió dels diputats processats per rebel·lió que estiguin en presó preventiva, en el cas particular d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Davant d’aquest escenari, no s’espera que la Mesa de la Cambra Baixa, que es reuneix aquest migdia per primera vegada, prengui decisions sobre aquesta qüestió. No obstant, tal com va dir la mateixa Batet, aquest assumpte és a l’ordre del dia malgrat que, segons la seua opinió, li correspon als magistrats estudiar “les conductes” d’aquests quatre parlamentaris. “La funció jurisdiccional correspon al poder judicial, que és qui ha determinat en quina situació queden les persones en presó preventiva”, va concloure. Malgrat tot, la socialista, que va despatxar amb Felip VI per informar-lo de la constitució del Congrés, va donar per feta la suspensió.

“Tot indica que seran suspesos”, va explicar, perquè “la llei i el reglament del Congrés són clars”. Arran d’aquest fet, la Fiscalia del Suprem va sol·licitar a l’Alt Tribunal que comuniqui “immediatament” a la Mesa del Congrés l’obligació que té de suspendre els diputats presos que estan sent jutjats per rebel·lió. En un escrit, va defensar que, com convenen els requisits per aplicar l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal, la Cambra Baixa “ha de procedir a l’execució sense més tràmits de la suspensió”.

Batet augura que els quatre diputats independentistes jutjats per rebel·lió seran suspesos

Els independentistes acusen Sánchez de voler ser investit “per la porta de darrere”

Idèntica petició va formular per al cas de Raül Romeva, senador d’Esquerra Republicana i que es troba en la mateixa situació que Junqueras, Sànchez, Turull i Rull. Després que la primera reunió de la Mesa del Senat, que va tenir lloc aquest dimarts, no es pronunciés sobre la suspensió del que va ser conseller d’Exteriors al Govern de Carles Puigdemont, ahir, el president de la Cambra Alta, Manuel Cruz, va augurar que la decisió no s’adoptarà aquesta setmana. “Esperem l’informe dels lletrats i no crec que aquesta setmana es pugui tenir”, va concloure el socialista català, que va dir que “s’ha de respectar el temps dels lletrats”.

En aquesta mateixa línia, Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras, va explicar que la suspensió dels quatre diputats i del senador Raül Romeva crearia “un precedent molt greu”. Així doncs, va lamentar l’“afany que tenen alguns per prohibir els adversaris polítics” i va vaticinar que la decisió, sigui adoptada per les Corts o pel Tribunal Suprem, “l’haurem de recórrer”. “Volen suspendre el resultat del 28-A”, va concloure el vicepresident, Pere Aragonès.

tracking