SEGRE

El Suprem torna la decisió sobre la suspensió dels presos al Congrés

Batet va traslladar ahir al tribunal la responsabilitat de decidir

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

El Suprem torna la decisió sobre la suspensió dels presos al CongrésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tribunal del "procés" ha tornat al Congrés la decisió sobre la suspensió dels diputats en presó preventiva en insistir en la comunicació que va remetre divendres passat, en la qual l'informava sobre la situació dels parlamentaris perquè la cambra estudiï si els ha de suspendre. D'aquesta forma ha contestat la Sala a l'escrit que ahir li va enviar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en el que li traslladava la responsabilitat de fer el primer pas per a la suspensió o no en les seves funcions als diputats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.

Batet va demanar al Suprem que l'informés sobre l'abast de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que estableix que quan existeixi un processament ferm per delicte de rebel·lió i es decreti la presó provisional, el processat que ostenti un càrrec públic queda "automàticament suspès" de les seves funcions.

Però en la seva resposta, de tot just dos paràgrafs, el president de la Sala Segona Manuel Marchena diu que "la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l'elaboració de l'informe requerit", ja que el Congrés ja disposa d'un equip de lletrats per a tal finalitat i no és una competència o tasca que hagin de fer els magistrats. D'aquesta forma, insisteix en els arguments que ja va oferir en la seva interlocutòria de 14 de maig i "que va ser degudament comunicat a la Cambra" juntament amb un ofici "als efectes procedents", és a dir, perquè els lletrats analitzin si és procedent suspendre'ls com a parlamentaris. I s'acomiada recalcant que "la causa penal seguirà el seu curs i que és missió del tribunal salvaguardar les finalitats del procés".

Fonts jurídiques consultades per l'agència EFE assenyalen que el Congrés és la institució competent per prendre aquesta decisió perquè al seu reglament ja recull què fer en aquests supòsits. Creuen que no hi ha marge per a interpretacions i que la suspensió ha d'acordar-la la Taula del Congrés en el que tingui coneixement oficial de la situació dels electes, no la Sala.

La Mesa pot aplicar el reglament que estableix al seu article 21.1 que "el diputat quedarà suspès en els seus drets i deures" si, "concedida per la Cambra l'autorització d'un objecte de suplicatori i ferma l'ordre de processament, es trobés en situació de presó preventiva i mentre duri aquesta". El matís aquí és que no s'ha concedit cap suplicatori perquè el Suprem sosté que no procedeix ja que quan es va iniciar el procediment els presos no eren diputats, per la qual cosa hi ha la possibilitat que el Congrés no apliqui aquest article en mancar del suplicatori, la qual cosa obriria la porta als grups parlamentaris per recórrer al Constitucional.

El que encara no ha fet la Sala és donar resposta a la Fiscalia que, al marge de Batet, va demanar ahir al Suprem que comuniqui al Congrés i al Senat que "han de procedir a l'aplicació immediata" del precepte legal que obliga a la suspensió dels parlamentaris.

tracking