SEGRE

JUSTÍCIA

Els partits no poden reunir dades d'opinions polítiques de ciutadans

Decisió del Tribunal Constitucional després de les queixes de juristes i internautes

La decisió del Tribunal Constitucional ha estat unànime.

La decisió del Tribunal Constitucional ha estat unànime.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha sentenciat per unanimitat que l’article de la Llei Electoral que permetia als partits recopilar dades sobre opinions polítiques dels ciutadans és inconstitucional, fet que juristes i internautes han interpretat com una victòria de la societat civil davant la classe política. Aquest article (el 58 bis 1) es va incorporar a la llei Electoral General mitjançant una disposició que es va incloure a la llei de Protecció de Dades Personals, aprovada l’any passat.

Tal va ser la polèmica que es va desencadenar per l’entrada en vigor de la nova llei, que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va publicar una circular vinculant per delimitar el que poden fer els partits polítics amb les dades personals dels ciutadans.

L’organisme que vetlla a Espanya per l’adequada protecció de les dades personals va observar “un alt risc per als drets i llibertats” de les persones i va decidir publicar aquella circular per assegurar les garanties que no havia establert el legislador. La nova Llei de Protecció de Dades va ser aprovada al Congrés per unanimitat el mes d’octubre passat, i al cap de tot just un mes es va aprovar al Senat.

No obstant, la unanimitat del Congrés es va trencar al Senat, i la polèmica per aquest article va motivar que alguns grups (com Units Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís o Bildu) ja no donessin suport a la norma.

Després d’aquesta controvèrsia, Podem va anunciar en aquest sentit que recorreria al Tribunal Constitucional (TC) la nova Llei de Protecció de Dades, encara que aquest recurs mai es va formalitzar.

Sí que el va portar al Tribunal Constitucional el defensor del poble, a instàncies d’un grup de juristes i associacions de defensa dels drets digitals, entre els quals es trobaven l’exdirector de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades José Luis Piñar o els advocats experts en aquest camp Borja Adsuara, Jorge García Herrero i Elena Gil.

Alguns dels advocats que van promoure el recurs al Tribunal Constitucional van celebrar ahir aquesta resolució com una victòria de la societat civil davant la classe política, i van advertir que la llei permetia vulnerar drets fonamentals i ho feia, a més, amb l’aquiescència de tots els partits amb representació parlamentària.

tracking