SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Rodrigo Rato serà jutjat per la publicitat de Bankia

Acusat de cobrar 835.000 euros en mossegades per afavorir contractes || S’enfronta a quatre anys més de presó i una multa

L’exvicepresident de Bankia i del Govern central Rodrigo Rato.

L’exvicepresident de Bankia i del Govern central Rodrigo Rato.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de Caja Madrid i Bankia tornarà a asseure’s per tercera vegada al banc dels acusats després que el Jutge del Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid hagi dictat acte d’obertura de judici oral contra ell i onze persones més per un presumpte delicte de corrupció entre particulars per la concessió de contractes a dos empreses de publicitat. Rato hauria arribat a cobrar fins a 835.000 euros en comissions il·legals per afavorir les empreses Publicis i Zenith amb contractes publicitaris de Bankia entre els anys 2011 i 2012. El que va ser vicepresident del Govern entre el 1996 i el 2004 i a la presó des de l’octubre per una condemna de quatre anys i mig pel cas de les targetes black s’enfronta a quatre anys i mig més de presó per aquesta peça del cas Rato, la primera a ser enjudiciada, i a pagar una multa de 2,5 milions d’euros. El jutge d’instrucció ha enviat també al banc dels acusats l’exsecretari d’Estat de Comerç i exconseller consultiu de Bankia José Manuel Fernández Norniella i el que va ser assessor extern de Bankia, Alberto Portuondo, per al qual la Fiscalia Anticorrupció sol·licita la mateixa pena de presó per canalitzar el cobrament de comissions.

Fiscalia insta a exculpar Gallardón al no veure frau en el ‘cas Lezo’

La Fiscalia Anticorrupció ha eximit el que va ser president de la comunitat de Madrid pel PP Alberto Ruiz-Gallardón de responsabilitat penal en la compra presumptament fraudulenta el 2001 de l’empresa colombiana Inassa per part del Canal de Isabel II, una operació investigada en el cas Lezo. En un escrit, Fiscalia demana que s’aixequi la imputació en aquesta peça de Lezo a quinze persones, entre les quals destaquen Gallardón i el també expresident de la comunitat de Madrid Ignacio González. Fiscalia els exculpa al no haver-hi indicis que, a l’emetre el seu vot per a la compra, de 73 milions d’euros, “coneguessin els detalls de l’operació i, per tant, el menyscapte econòmic que per a l’Administració autonòmica es generaria”.

tracking