SEGRE

PANORAMA

El TS retorna a Batet la decisió de suspendre els presos i avala el cessament de Puigdemont

La Mesa espera pronunciar-se avui sobre la suspensió de Junqueras, Sànchez, Turull i Rull || Els magistrats afirmen que el líder de JxCat “va desnaturalitzar i va devaluar l’estatus” de la Generalitat

La Mesa del Congrés es va reunir ahir per primera vegada en aquesta legislatura.

La Mesa del Congrés es va reunir ahir per primera vegada en aquesta legislatura.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va acordar ahir retornar al Congrés la decisió de suspendre o no com a diputats els parlamentaris independentistes que es troben en presó provisional i que són jutjats per un presumpte delicte de rebel·lió. Hores després que la presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet, es dirigís a l’alt tribunal perquè emetés un dictamen sobre aquest assumpte, Manuel Marchena, com a president de la sala segona del Suprem, va insistir que “la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l’elaboració de l’informe requerit”. D’aquesta manera, la pilota torna a ser a la teulada del Congrés.

Batet, que ahir va reunir per primera vegada la Mesa de la Cambra Baixa, va encarregar, amb el suport de PSOE i Unides Podem davant de l’oposició de PP i Cs, un informe als lletrats de l’hemicicle perquè es pronunciïn sobre com és procedent aplicar la suspensió de funcions com a diputat en els casos particulars d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. A més, va anunciar que, de nou, el màxim òrgan de govern del Congrés es donarà cita avui, i s’espera que, partint del document dels serveis jurídics de la Cambra, la Mesa prengui una decisió. En paral·lel, el president del Senat, Manuel Cruz, en relació amb la possible suspensió del senador Raül Romeva, va advertir que la qüestió “s’ha d’analitzar amb molt de compte”. Així mateix, va afirmar que no és necessari sol·licitar un informe al Tribunal Suprem abans de prendre la decisió.

Marchena defensa que el Suprem no és competent per pronunciar-se sobre si suspendre o no els presos

En un altre ordre de coses, la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal va desestimar un recurs presentat per Carles Puigdemont en el qual impugnava el decret amb què el Govern de Mariano Rajoy el va cessar com a president de la Generalitat el 27 d’octubre del 2017, hores després de la declaració unilateral d’independència i de l’entrada en vigor de l’article 155. Els magistrats van defensar que, amb la seua actuació, el líder de Junts per Catalunya “va desnaturalitzar i va devaluar l’estatus constitucional i estatutari del president”. “Va deixar d’actuar des de la lògica i des de les exigències” del càrrec, conclou la sala, que posa fi així al litigi iniciat per la defensa de Carles Puigdemont que, el febrer de l’any passat, va plantejar aquest recurs a l’entendre que l’Executiu popular havia infringit la Constitució a l’utilitzar la intervenció de les institucions catalanes per destituir tot el Govern i alts càrrecs de la Generalitat. Malgrat tot, a Carles Puigdemont se li ha imposat una condemna en costes de 3.000 euros.

PP i Cs amenacen amb denúncies si els empresonats no són destituïts

Populars i Ciutadans van elevar ahir el to contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per haver “demorat” la suspensió com a diputats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. En un acte electoral a Gran Canària, el líder del PP, Pablo Casado, va advertir Batet que, si no destitueix ja els “colpistes”, la portarà als tribunals per un presumpte delicte de prevaricació. A més, el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, també va avançar que el seu grup parlamentari impulsarà la reprovació de Batet al Congrés per intentar “rentar-se les mans” i delegar en el Tribunal Suprem la suspensió. També la diputada de Ciutadans Inés Arrimadas va instar Batet a “deixar de ser l’advocat defensor de Junqueras” i a cessar els quatre empresonats. Per la seua part, el vicepresident, Pere Aragonès, va qualificar d’“anomalia democràtica” que Congrés i Suprem es passin la pilota de la suspensió.

tracking