SEGRE

ECONOMIA TECNOLOGIA

Wall Street tremola amb Trump

Els inversors han penalitzat amb una rebaixa mitjana del 15 per cent les empreses tecnològiques amb interessos a la Xina || El Fons Monetari Internacional, l’OCDE i l’ONU coincideixen que aquesta guerra comercial perjudicarà els consumidors, les empreses i el creixement global

Donald Trump i Melania a l’arribar al Japó ahir en viatge oficial.

Donald Trump i Melania a l’arribar al Japó ahir en viatge oficial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que va començar com una revisió d’un pacte comercial delimitat en el temps va camí d’encallar-se sine die, i el mandat presidencial dels EUA de no vendre components tecnològics a la xinesa Huawei per motius de seguretat nacional ha portat a una “guerra freda tecnològica” que no agrada gens als mercats. Segons una nota del cap d’estratègia global de la banca d’inversió Jefferies, Sean Darby, l’increment dels aranzels ha donat pas a una estratègia que busca “frenar la Xina com a líder en el desenvolupament del 5G”. Aquesta tecnologia ha d’oferir una amplada de banda i una velocitat mai vista fins ara i a les quals els experts lliguen estretament el desenvolupament de l’internet de les coses, l’ús de vehicles autònoms i els projectes relacionats amb intel·ligència artificial. El taló d’Aquil·les per a la Xina –però també per a les empreses dels EUA– és que aquest canvi de paradigma necessita en gran part les empreses nord-americanes de semiconductors i components, com Qualcomm, Nvidia, Intel, Xilinx, Skyworks Solutions i Macom Technologies. I és que les empreses que fabriquen xips per a smartphones, videojocs i centres de dades són les més exposades a la guerra digital. Els Estats Units van ser responsables d’aproximadament la meitat dels 470.000 milions de dòlars procedents de xips venuts a tot el món, i la Xina va ser el principal mercat, segons recorda l’analista d’Investing.com Haris Anwar. La firma que més emblemàtica que es veu afectada en aquest foc creuat és Qualcomm. La companyia de San Diego, que va fer dos terços de les vendes del seu últim any fiscal a la Xina, ha perdut en un mes un 23,58% al Nasdaq, un 18,76% només en l’última setmana. La mateixa pèrdua mensual té Macom Technologies, mentre que Skyworks Solutions va baixar un 20,10% l’últim mes, Intel un 15%, Nvidia un 18,5% i una mica menys Xilinx, amb prop del 14,90%. La guerra comercial, al convertir-se en digital, deixa en l’aire el suport dels inversors a aquestes empreses, molt exposades a la comercialització amb la Xina, mentre que d’altres firmes que directament fabriquen allà, com Apple, es tem l’ull per ull i dent per dent, és a dir, que es prenguin represàlies. Apple va perdre un 5,3% aquesta última setmana i en un mes ni més ni menys que el 12,4%, despenjant-se cada vegada més de la lluita pel bilió de capitalització que manté amb Amazon i Microsoft. Aquí la por dels inversors és que, així com Huawei és la marca emblemàtica de la Xina a l’exterior, els iPhone són un estendard nord-americà que podria ser objectiu dels xinesos. El president dels EUA, Donald Trump, va intentar suavitzar el to dijous, dient que la guerra comercial pot finalitzar ràpidament, però que els analistes no acaben d’estar convençuts i creuen que portarà temps.

D’altra banda, en l’inici de la seua visita ahir al Japó, el mandatari va demanar als empresaris nipons un increment de les inversions al seu país i va aprofitar també per traslladar els seus ja habituals retrets sobre els desequilibris comercials que, al seu entendre, condicionen les relacions bilaterals. Alhora Trump va assegurar als líders empresarials japonesos que no hi ha millor moment per invertir als Estats Units fins i tot sabent que el seu equip s’està plantejant seriosament imposar aranzels a la indústria automobilística japonesa.

Els iPhone d’Apple, fabricats principalment a la Xina, podrien ser el contraatac de Pequín

En una visita al Japó, el mandatari va demanar als empresaris nipons més inversions al seu país

Vint estats, una organització ecologista i una altra de defensa dels drets civils

El cap de la diplomàcia iraniana va acusar el mandatari nord-americà de llançar acusacions infundades contra la República Islàmica per justificar el desplegament militar a la regió.

tracking