SEGRE

QUATE LÒCSPUJÒLO 2IRISSAARTIES E GARÒS 2MARCATOSA 1CASTIÈRO 4

Unitat d’Aran recupera el Conselh amb nou dels tretze escons

CDA es queda amb quatre i ni Aran Amassa ni Cs obtenen representació

Paco Boya rep la felicitació de simpatitzants i veïns davant la seu d’Unitat d’Aran després de guanyar per majoria al Conselh.

Paco Boya rep la felicitació de simpatitzants i veïns davant la seu d’Unitat d’Aran després de guanyar per majoria al Conselh.CLARA VILLAR/AUÈ TV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Només una vegada anteriorment des de la recuperació de les institucions araneses hi va haver una majoria tan marcada com la que ahir va aconseguir Unitat d’Aran per al Conselh Generau. Com va fer CDA l’any 1999, UA va aconseguir ahir nou dels tretze conselhèrs del ple, la qual cosa representa que Paco Boya tornarà a ser investit síndic d’Aran en substitució del convergent Carlos Barrera, que ha estat al capdavant de la institució durant vint anys de forma interrompuda. Convergència Democràtica Aranesa es queda només amb quatre escons, davant els set de què va gaudir durant l’últim mandat. Boya ja va ser síndic d’Aran entre els anys 2007 i 2011 i ara ho serà de nou sense necessitat de suports, ja que en aquella ocasió va governar gràcies al suport del Partit Renovador d’Arties e Garòs.

La formació socialista, aliada amb el PSC (de fet, Boya forma part de l’executiva del PSOE de Pedro Sánchez), va viure ahir una nit d’eufòria al compàs de l’arribada dels resultats. A banda de les eleccions al Conselh, les dels ajuntaments els van ser favorables i van guanyar en sis dels nou consistoris, a tots (Les, Bossòst, Canejan, Es Bòrdes, Vilamòs i Vielha), amb majoria absoluta. Va aconseguir també el vot majoritari en cinc dels sis terçons i en el sisè (Arties e Garòs) la majoria va ser per a CDA.

Al marge d’UA i CDA, el PRAG va perdre la representació al Conselh, on havia tingut un escó durant les cinc eleccions anteriors des de les del 1999. D’aquesta forma, la corporació aranesa serà més bicolor que mai, curiosament, l’any en què s’hi han presentat un nombre més elevat de candidatures, amb fins a 24. Tampoc va obtenir representació la candidatura d’esquerres i assembleària encapçalada per Mireia Boya, Aran Amassa, i tampoc ho va fer Ciutadans ni Unides Podem, que es presentava per primera vegada al Conselh Generau. Aran Amassa va aconseguir quatre regidors distribuïts als ajuntaments de Les, Bausen i Naut Aran i

Vielha

, cosa que la va convertir en la tercera força a la vall, segons va remarcar la mateixa Boya a través de les xarxes socials.

El pròxim Conselh d’Aran podria constituir-se el 18 de juny, l’endemà de la festa nacional d’Aran. Serà el vuitè Conselh des de l’aprovació de la llei d’Aran i la recuperació de la corporació comarcal.

El pròxim govern d’Unitat d’Aran haurà de fer front a més desplegament de la nova llei aranesa, en vigor des de l’any 2015. La crisi i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució com a resposta al procés van frenar els avanços en aquesta matèria.

La situació de l’aranès, la defensa del qual ha arribat a la comissió de peticions de la UE, és una de les matèries pendents i també la solució per a l’elevat trànsit pesant de l’N-230. En aquest sentit, Boya s’ha pronunciat recentment a favor de regular el trànsit a través d’una vinyeta.

tracking