SEGRE

ELECCIONES

Comença el ball de cadires a la Unió Europea

Amb la suma dels escons de populars i socialdemòcrates ja no n’hi ha prou per elegir el successor de Juncker || L’auge populista a Itàlia, el Regne Unit, França i Polònia tot just altera l’equilibri de poder

Macron va rebre Sánchez a París per abordar una aliança contra la ultradreta.

Macron va rebre Sánchez a París per abordar una aliança contra la ultradreta.EFE/MONCLOA/FERNANDO CALVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions europees, que deixen una Eurocambra més fragmentada, evaporen la majoria de conservadors i socialdemòcrates, confirma l’ascens dels verds i contenen l’avenç del populisme antieuropeu a Itàlia, el Regne Unit, França i Polònia, i obren el ball de cadires a la Unió Europea en vigílies d’una crucial cimera dels seus líders.

Els resultats dels comicis, als quals estaven cridats a votar 400 milions de ciutadans i van registrar una participació del 50,4 per cent, mostren que no n’hi haurà prou amb la suma d’escons de populars (182) i socialdemòcrates (147) per configurar una majoria absoluta, ja que sumen 329 europarlamentaris i queden lluny dels 376 necessaris. I el Tractat de Lisboa estableix que la persona que ocupi la presidència de la Comissió Europea, a proposta dels Estats membres a través del Consell Europeu, ha de rebre el suport majoritari del Parlament Europeu. El Parlament Europeu vol reeditar l’spitzenkandidat (candidat top). És a dir, el mètode mitjançant el qual les famílies polítiques proposen un candidat per presidir la Comissió Europea i el més votat per succeir Jean-Claude Juncker haurà de sumar els suports. Manfred Weber, la proposta del Partit Popular Europeu, és el que compta amb més opcions, però en contra seu juga que mai no ha estat primer ministre, té un perfil molt conservador i no té prou carisma.

El Parlament Europeu vol reeditar l’‘spitzenkandidat’ elegit per consens

Populars, socialdemòcrates i liberals sumen de lluny per conformar aquesta hipotètica majoria (438), en la qual també podrien entrar les formacions ecologistes (507), si l’acord fos possible. Mentrestant, els socialdemòcrates, el cap de cartell dels quals ha estat l’actual primer vicepresident de la CE, l’holandès Frans Timmermans, somiaven amb una “aliança progressista” d’ampli espectre, però els números no sumen. Socialistes (147), liberals (109), verds (69) i esquerra (38) sumen 363 escons, 13 menys que la majoria absoluta, si bé no tanquen la porta a cap opció, amb la premissa que els programes importen més que els noms o les sigles.

El PSOE, el partit amb més pes al grup dels socialistes de la UE

El PSOE serà el partit amb més pes dins del grup dels socialistes europeus a la futura Eurocambra, davant de delegacions que en altres ocasions eren de més volum, com l’alemanya, la francesa o la italiana. En concret, els socialistes espanyols aportaran 20 eurodiputats al grup de Socialistes i Demòcrates (S&D), que comptaria en total amb 152 representants, segons les últimes estimacions de l’Eurocambra. Darrere del PSOE se situaria el Partit Demòcrata italià, amb 18 eurodiputats.

tracking