SEGRE

REGNE UNIT CRISI

Boris Johnson, a judici per haver mentit sobre el Brexit

Va induir a engany al dir que sortir de la UE suposava un estalvi de 350 milions setmanals || Argument per recolzar la sortida

Boris Johnson, favorit per reemplaçar Theresa May.

Boris Johnson, favorit per reemplaçar Theresa May.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Boris Johnson, l’exalcalde de Londres i el favorit per reemplaçar Theresa May al capdavant dels conservadors, haurà de comparèixer davant d’un tribunal anglès per respondre per les denúncies de particulars que va mentir la ciutadania durant la campanya del Brexit. La jutge de la cort de magistrats de Westminster va dictaminar ahir que Johnson, exministre d’Exteriors, haurà de respondre a una citació privada al·legant que havia comès tres delictes de conducta indeguda estant en un càrrec públic. Aquestes denúncies estan relacionades amb afirmacions que Johnson va fer abans i després del referèndum del Brexit, quan va ser un dels principals defensors de la sortida del Regne Unit de la UE.

“Durant els dos períodes de temps, el demandat va mentir repetidament i va enganyar els britànics respecte al cost de pertànyer a la UE, dient expressament, recolzant o inferint que el cost era de 350 milions de lliures a la setmana”, resa la denúncia. Aquesta xifra va ser un argument central en el seu discurs de suport a la sortida, que l’exministre fins i tot va plasmar en un autobús de campanya. En el text, la jutge del districte de Londres, Margot Coleman, va assenyalar que encara que les acusacions no estan demostrades Johnson s’ha d’enfrontar a un judici. En les seues al·legacions al tribunal, els advocats de Johnson van dir que la denúncia va ser un estratagema amb finalitats merament polítiques. “Cap dels actes objecte de queixa no es va produir en el curs de les obligacions directes parlamentàries o com a alcalde de Johnson, sinó en el curs de la campanya política”, van subratllar. L’origen de l’acció legal és una demanda interposada per un empresari britànic de 29 anys, Marcus Ball, que ha estat possible gràcies a un crowdfunding popular amb el qual ha aconseguit recaptar més de 200.000 lliures. Lewis Power, en representació de Marcus Ball, va assegurar que la denúncia no és un “acte polític” ni un intent de retardar o cancel·lar el Brexit, i que la qüestió de fons és “la conducta dels que exerceixen càrrecs públics”.

tracking