SEGRE

AGRICULTURA INVESTIGACIÓ

La producció d'ametlles es preveu que es dispari els propers anys

Amb productivitats de 2.000 a 2.500 quilos en gra en plantacions superintensives || La collita de Lleida creix enguany un 55%, en part per noves finques en reg

Imatge de part dels assistents a la jornada, que van arribar a 400, i que es repetirà avui a les Borges.

Imatge de part dels assistents a la jornada, que van arribar a 400, i que es repetirà avui a les Borges.E.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ametller ha deixat de ser un cultiu marginal, per a finques on no se sabia què conrear, com va recordar ahir l’elcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, per ser una aposta de present i de futur lligada a plantacions superintensives avalades pel regadiu, com va quedar patent en la jornada organitzada per l’IRTA a la capital de les Garrigues. De fet, a finques experimentals l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ha aconseguit produccions de fins a 3.000 quilos d’ametlla en gra per hectàrea.

A la taula redona que va tancar la jornada es va destacar que aquest objectiu és encara lluny en les explotacions comercials, però es confia que en pocs anys es puguin assolir els 2.000 i fins i tot els 2.500. Parlem de models productius d’alta densitat, amb entre 2.000 i 3.000 arbres per hectàrea. En el cas de densitats de 200 a 300 arbres i amb reg es generen de 300 a 400 quilos d’ametlla.

Una de les ponències centrades en la sanitat va deixar clar que tres de les grans amenaces són l’antracnosi, malaltia produïda per un fong; la xilel·la, per un bacteri; i la coneguda com taca bacteriana. En tots els casos, és fonamental que els agricultors prenguin consciència de la necessitat d’acabar amb els fruits momificats després de finalitzar la campanya per evitar que puguin refugiar-s’hi els organismes que generen les malalties. També és clau cremar fulles o material de fusta que pogués estar afectat en dos dels casos i lluitar contra el vector que propaga la xilel·la.

D’altra banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu un increment del 43,2 per cent a la producció d’ametlla, que se situaria en les 6.532 tones en gra davant de les 4.563 tones en gra produïdes la campanya anterior. Aquest increment ve motivat per l’entrada en producció de les noves plantacions en regadiu, que majoritàriament començaran a assolir el màxim de rendiment a partir de la campanya vinent. A Lleida es preveu un augment de la collita del 55,4 per cent, la qual cosa representa pujar de les 2.763 a les 4.293 tones en gra.

tracking