SEGRE

PANORAMA

Un grup de treball de l'ONU demana alliberar tres presos sobiranistes

En un informe assenyala que la seua detenció és “arbitrària” i demana indemnitzacions per a Junqueras, Sànchez i Cuixart || El Govern espanyol el titlla de “manipulador”

Membres d’ERC, JxCat i la CUP voten Forcadell - Els diputats de JxCat, ERC i la CUP van votar ahir de manera simbòlica l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell en l’elecció del vicepresident segon de la Cambra en substitució de José M ...

Membres d’ERC, JxCat i la CUP voten Forcadell - Els diputats de JxCat, ERC i la CUP van votar ahir de manera simbòlica l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell en l’elecció del vicepresident segon de la Cambra en substitució de José M ...EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de treball de l’Organització de Nacions Unides (ONU) va demanar ahir l’alliberament immediat dels líders independentistes catalans que es troben en presó preventiva pel procés i que se’ls concedeixi “dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació”.

En un informe el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’organisme internacional considera contrària als drets humans la presó preventiva dictada contra els dirigents catalans Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. També assenyala que “la llibertat d’opinió i d’expressió comprèn la possibilitat de manifestar la forma en què els pobles poden determinar lliurement el seu sistema polític, la seua constitució o govern”. Per això conclou que la detenció d’aquests tres líders del procés “és arbitrària” al ser el resultat “de l’exercici del dret a les llibertats d’opinió, expressió, associació, reunió i participació”.

L’advocat de Junqueras, Sànchez i Cuixart, Ben Emerson, va apel·lar al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que valori com es mereix aquest informe, ja que “si l’ignora haurà d’afrontar un gran rebuig internacional, les institucions europees no tindran cap altra sortida que emprendre accions”. A finals del 2018, Emerson, especialitzat en drets humans, va presentar una petició perquè el grup de treball revisés l’empresonament i dictaminés si vulnera els drets fonamentals dels líders d’un “moviment polític pacífic”.

Per la seua part, l’Executiu espanyol va criticar l’informe i va fer arribar a l’ONU el seu “malestar” amb el grup de treball que el va realitzar i va demanar una auditoria sobre el seu funcionament. El Govern estatal considera que s’ha deixat portar per la “manipulació” independentista i qualifica de “greu” que emeti el dictamen “poc abans que quedi vista per a sentència la causa” que s’està jutjant al Tribunal Suprem. “Una lamentable circumstància que podria ser interpretada com una interferència en un procés penal en marxa.”

Després de donar-se a conèixer aquest informe, la defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va sol·licitar al tribunal que jutja el procés la seua posada en llibertat provisional.

També el president de la Generalitat, Quim Torra, es va pronunciar sobre l’informe de l’ONU i va exigir a la Fiscalia que retiri les acusacions contra els líders sobiranistes jutjats per l’1-O i que demani “immediatament” la seua posada en llibertat. Torra també va remarcar que la sol·licitud s’aplica “a la resta de presos polítics” encara que els seus noms no siguin a l’informe.

tracking