SEGRE

POLÍTICA REACCIONS

Espanya demana apartar dos dels experts de l’ONU que van exigir la llibertat dels presos

El ministre Borrell reclama més controls sobre l’activitat dels grups de treball de les Nacions Unides || Torra envia una carta a Sánchez perquè alliberi els líders independentistes i obri una investigació

Reunió extraordinària del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat.

Reunió extraordinària del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya va sol·licitar ahir de manera formal a les Nacions Unides que inhabiliti dos dels experts del grup de treball sobre detencions arbitràries que van elaborar un informe en el qual exigien la posada en llibertat immediata d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Així ho va anunciar l’ambaixador espanyol davant de l’ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, que va afirmar que tant el mexicà José Guevara com el sud-coreà Seong-Phil Hong tenien l’obligació de no participar en la investigació perquè, segons el seu parer, han mantingut una relació constant durant la seua carrera amb Ben Emmerson, advocat dels líders independentistes, de forma que hi hauria un “conflicte d’interessos”. “Hi ha constància que existeix una relació directa entre aquests dos experts i l’advocat britànic”, va sentenciar González-Aller, que també va carregar contra el document al “contenir enormes errors d’interpretació que reflecteixen un desconeixement absolut de la societat espanyola i de l’ordenació jurídica”. En paral·lel, el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, es va pronunciar a favor d’endurir el control sobre les activitats dels grups de treball de l’ONU. En aquest sentit, va assenyalar que el finançament d’aquests organismes ha de ser “transparent i clar”. A més, va apostar per un millor sistema de “rendició de comptes” i va avançar que s’ha posat en contacte amb Michelle Bachelet, alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, per traslladar-li el malestar de l’Estat espanyol.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer arribar ahir mateix una carta el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, en la qual li va exigir la posada en llibertat immediata dels líders del procés partint de l’informe de l’ONU. Així mateix, el va instar a obrir una investigació per “depurar responsabilitats” per la prolongada presó provisional contra tots ells. En la mateixa línia, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, després de la reunió extraordinària del Consell Executiu, va remarcar que Madrid “té l’obligació de donar resposta al que li demana el grup de treball”. Va afirmar que la Generalitat “denunciarà a tot arreu” l’Estat si no fa efectiva la resolució. La rèplica de la Moncloa a la missiva de Torra no es va fer esperar i la portaveu en funcions del Gabinet socialista, Isabel Celaá, va manifestar que és un “despropòsit” les exigències que el president de la Generalitat ha plantejat a Sánchez.

Madrid afirma que l’informe de l’ONU que demana la llibertat dels presos conté “errors enormes”

La Generalitat denunciarà “a tot arreu” Sánchez si no posa en llibertat els presos com demana l’ONU

Tanmateix, en una interlocutòria, el ponent de la qual ha estat el magistrat Andrés Martínez Arrieta, l’alt tribunal afirma que la JEC va actuar per vetllar per la transparència del procés electoral. En aquest sentit, els magistrats van subscriure el criteri de la Fiscalia, que ja es va pronunciar a favor de l’actuació de la Junta Electoral.

La protecció de Carles Puigdemont, per ara, espera rebre una autorització del ministeri de l’Interior. Del total d’efectius que posaran en marxa aquesta nova divisió de seguretat a partir del 17 de juny, un 5% són dones.

Així mateix, el 655 dels elegits provenen de l’actual àrea d’escortes.

La nova Àrea de Seguretat Institucional (ASI), integrada a la conselleria d’Interior, estarà encapçalada per l’inspector Marc Caparrós i s’instal·larà a en un pavelló del recinte dels jardins del Palau de Pedralbes, a Barcelona. Fonts d’Interior han reiterat que el model seguit és el que aplica la Moncloa des del 1981.

tracking