SEGRE

Torra veu "greu" l'informe de la Fiscalia i descarta "un cop d'Estat"

No preveu anar a eleccions, però avisa que la sentència marcarà una inflexió

El president Torra, en un moment de la seua compareixença per fer balanç de l'any de Govern.

Torra veu "greu" l'informe de la Fiscalia i descarta "un cop d'Estat"Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dimarts que són "extremadament greus" les acusacions de violència de la Fiscalia al seu informe final i ha rebutjat la seua tesi d’un "cop d’Estat", argumentant que l’1-O va estar avalat a través de votacions al Parlament. En una roda de premsa per fer balanç del seu primer any al capdavant del Govern, Torra ha valorat l’informe final de la fiscalia en el judici del "procés". Durant la seua lectura al Tribunal Suprem, el fiscal Javier Zaragoza ha responsabilitzat els acusats de protagonitzar "un cop d’Estat" entre el març del 2015 i l'octubre del 2017, i ha subratllat la "violència" al llarg d’aquell últim mes "insurreccional". Torra ha remarcat que no pot compartir aquestes conclusions i que li sembla "extremadament greu" que s’acusi a l’independentisme d’exercir la violència.

També ha ironitzat que és "un cop d’Estat estrany" quan "tot el procés de celebració" del referèndum unilateral de l’1-O va ser aprovat pel Parlament -amb majoria independentista-, així que tot es va fer, ha defensat, amb "llums i taquígrafs".

El president català ha lamentat que la Fiscalia hagi desaprofitat l’"oportunitat d’or" que tenia per demanar la "llibertat immediata" dels polítics presos, seguint, segons ha dit, les conclusions de l’informe del grup de treball sobre la detenció arbitrària de l’ONU. Torra li ha recalcat a la Fiscalia que ha de ser el "garant de la legalitat interna i internacional" i ha advertit que denunciaran "en tots els llocs" del món aquest "judici farsa". Ha remarcat que tota sentència que no sigui absolutòria serà "no només contra els companys jutjats", sinó també contra tots els que els van votar. "Si votar és delicte, sóc culpable i em sento jutjat, i faig meues les paraules de -Jordi- Cuixart: Jo acuso", ha afirmat.

No preveu anar a eleccions, però avisa que la sentència marcarà una inflexió

D’altra banda, Torra ha assegurat que no té previst anticipar la convocatòria d’eleccions autonòmiques una vegada es faci pública la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del "procés", encara que ha avisat que aquell moment suposarà un punt d’"inflexió". No tinc planejat convocar eleccions. Com vaig dir en el discurs d’investidura, aquesta és una legislatura que plantegem fins la constitució catalana, però hi ha un punt d’inflexió que són les sentències", ha assenyalat aquest dimarts en la compareixença que ha protagonitzat per valorar el primer aniversari del seu govern.

El president català no ha concretat en què s’ha de traduir aquest punt d’inflexió, ja que ha defensat que la resposta a la sentència no pot sortir només del Govern, sinó que ha de ser acordada amb els partits i les entitats que "tenen un compromís amb l’autodeterminació de Catalunya" i que representen al 80% dels catalans. En aquest sentit, ha recordat que aquest mateix dimarts a la tarda obrirà una ronda de consultes per definir aquesta "resposta unitària estratègica". Els primers en acudir a la cita|citació seran la presidenta de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. "No és un tema del 'president’, és un tema de país. Necessitem una resposta de país en un judici de país", ha recalcat Torra, que ha afirmat que no es jutja uns líders polítics concrets, sinó que "és un judici contra el dret a l’autodeterminació".

En ser preguntat per si aquesta resposta podria consistir en un nou referèndum, ha apuntat: "Del que es tracta és de saber entre tots quines són les reaccions de país que hem d’adoptar".

tracking