SEGRE

Cadena perpètua per a un infermer alemany per l'assassinat de 85 pacients

Ja està a la presó condemnat per uns altres dos crims

Niels Högel

Cadena perpètua per a un infermer alemany per l'assassinat de 85 pacientsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tribunal alemany va sentenciar aquest dijous a cadena perpètua per l’assassinat de 85 pacients un infermer que ja compleix a la presó aquesta mateixa pena després de ser condemnat el 2015 per uns altres dos crims. Durant el procés, obert el passat 30 d’octubre a l’Audiència Provincial d’Oldenburg (centre d’Alemanya) per l’assassinat de cent pacients, l’infermer Niels Högel es va confessar culpable dels fets i va reconèixer 43 de les morts. La defensa assumia per al seu defensat 55 casos d’assassinat, 14 d’intent d’assassinat i per a uns altres 31 havia demanat l’absolució. La Fiscalia, al contrari, parlava de 97 assassinats i només en tres casos considerava que les proves eren insuficients. El tribunal va considerar així mateix l’especial gravetat dels fets, amb la qual cosa queda pràcticament descartada la seua sortida anticipada de presó una vegada complerts 15 anys de reclusió, i li va prohibir per tota la vida tornar a exercir la seua professió.

En les seues últimes paraules davant dels familiars de les víctimes, Högel, de 42 anys, va dir estar penedit i avergonyit i va assenyalar que durant el judici va arribar a entendre l’enorme sofriment causat pels fets, comesos entre 2000 i 2005 a les clíniques d’Oldenburg i Delmenhorst.

Els crims d’Högel, considerat l’assassí en sèrie més gran de la història criminal alemanya des de la Segona Guerra Mundial, van sortir a col·lació a l’estiu de 2005, després de ser sorprès per una companya de feina quan enverinava un pacient. Arran d’aquest fet es van obrir diligències contra ell, en el curs de les quals es van revelar altres morts en circumstàncies sospitoses que van derivar en un judici, on va confessar que entre 2003 i 2005 havia injectat dosi de diversos medicaments a uns 90 pacients. Després de ser condemnat a cadena perpètua es va decidir prosseguir les investigacions d’aquests altres presumptes assassinats, fins obrir-se una nova acusació formal per fins 106 assassinats, dels quals es van arribar a donar per provats un centenar.

Les investigacions policials i de la Fiscalia van arribar a relacionar l’infermer amb la mort de gairebé 70 pacients de la clínica de Delmeshorst, on treballava, que presumiblement van rebre sobredosi de medicaments com Ajmalin, Sotalol i Lidocain.

Així mateix se'l va relacionar amb altres morts d’una altra trentena de pacients, d’entre 34 i 96 anys d’edat, en una clínica d’Oldenburg on havia exercit anteriorment. Va ser precís realitzar les exhumacions d’aquests pacients, alguns dels quals havien estat enterrats a Turquia, per poder determinar la presència d’aquestes substàncies i la seua possible mort per sobredosi.

En l’anterior judici, Högel va explicar que havia injectat a fins a 90 pacients sobredosi de fàrmacs que els causaven alteracions serioses de la circulació i el ritme cardíac.

L’acusat va descriure així mateix amb detall la tensió que vivia davant del que podia succeir quan injectava als pacients el medicament, com de bé que se sentia quan aconseguia reanimar-los i com de deprimit que el deixaven les morts. Quan un pacient moria es prometia a si mateix no provocar més casos mortals, però els seus bons propòsits "s’esvaïen amb el temps", va explicar, després d’admetre que va actuar per avorriment i per demostrar la seua vàlua davant dels seus col·legues.

tracking