SEGRE

UNIÓ EUROPEA ECONOMIA

La CE retira a Espanya el control per dèficit però exigeix més ajustaments

Brussel·les va obrir el procediment el 2009, quan els nivells van arribar a l’11 per cent del PIB || Avisa del risc de desviacions pressupostàries per al 2020

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici.

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va demanar ahir tancar l’expedient obert a Espanya el 2009 per dèficit excessiu, a l’haver reduït la desviació de les administracions públiques l’any passat fins al 2,5% del PIB des de l’11% que es va registrar fa deu anys, però també va recomanar al Govern de Pedro Sánchez aprovar ajustaments estructurals per valor de 7.800 milions el 2020.

Malgrat que els ministres d’Economia i Finances encara han de confirmar aquesta decisió, Espanya posa fi a una dècada sota el braç corrector de l’Executiu comunitari, que ha marcat la política pressupostària de tres governs diferents: primer el de José Luis Rodríguez Zapatero, després el de Mariano Rajoy i finalment, el de Pedro Sánchez.

La Comissió Europea demana a Espanya preservar la sostenibilitat del sistema de pensions

Tant el vicepresident de l’Executiu comunitari per a l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, i el comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, van felicitar Espanya per haver sortit del procediment, però tots dos van recordar la necessitat que el país continuï perseguint unes finances públiques “sòlides” en els pròxims anys.

Els comptes espanyols passen ara a estar controlats a l’anomenat braç preventiu, al qual, en lloc del dèficit nominal, es tenen en compte els esforços estructurals. És a dir, aquells que es realitzen sense tenir en compte l’aportació del cicle econòmic.

En aquest context, l’informe adverteix el Govern espanyol que “existeix un risc de desviació significativa respecte a l’ajustament pressupostari requerit el 2020” si no es produeixen “canvis en les polítiques fiscals”. Per això, reclama a les autoritats espanyoles 7.800 milions en ajustaments, bé mitjançant retallades de la despesa o bé augmentant els ingressos. L’Executiu comunitari destaca que “el fet que els increments de les pensions es continuïn vinculant a la inflació i l’ajornament del factor de sostenibilitat requeririen mesures compensatòries.

Es tracta de la segona vegada en els últims mesos que les autoritats comunitàries denuncien la incapacitat del Govern italià per reduir l’endeutament de l’Estat. A finals del 2018, Brussel·les va cancel·lar el procediment després que Roma cedís i esmenés el seu pressupost per aquest any.

La UE activa el procediment per sancionar Itàlia pel deute

La Comissió Europea va activar ahir el procediment per sancionar Itàlia per no haver adoptat prou mesures per reduir el deute públic, que supera el 130 per cent del PIB, en un pas que obre la porta a una multa equivalent al 0,2% del seu PIB, uns 3.500 milions d’euros. Encara que Brussel·les també va aprovar informes similars sobre Bèlgica, França i Xipre, la CE posa l’accent en el cas italià i assenyala que està “justificat” obrir un expedient a Roma per l’excessiu deute públic que acumula.

tracking