SEGRE

CATALUNYA POLÍTICA

Quim Torra apressa Sánchez a reunir-se per la “repressió que no cessa” contra Catalunya

Recorda el dictamen del grup de l’ONU que reclama la posada en llibertat dels presos independentistes || Torrent adverteix el líder del PSOE que “ja està bé de dir colpistes al 80 per cent dels catalans”

Roger Torrent observa l’aurresku, ball amb què el van obsequiar ahir a la visita a Gernika.

Roger Torrent observa l’aurresku, ball amb què el van obsequiar ahir a la visita a Gernika.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar ahir una carta al president del Govern central, Pedro Sánchez, en què li sol·licita fer “una reunió amb caràcter d’urgència”. En la missiva, al·lega que, una vegada finalitzat el cicle electoral –els comicis generals, europeus i municipals–, cal abordar els assumptes que afecten els dos governs i que són “més candents que mai”. “Convé que abordem les qüestions més urgents i transcendents d’acord amb els mandats electorals que hem rebut cada un”, va concloure Torra, que assegura tenir disponibilitat absoluta sobre la data i el lloc de la trobada. Exposa que el seu gabinet es posarà en contacte amb el de Sánchez per facilitar que “aquesta reunió d’interès comú es pugui fer tan aviat com sigui possible”.

Torra havia anunciat ahir al matí en una entrevista de TV3 que demanaria a Sánchez aquesta reunió, i va avançar que vol abordar amb ell que “la repressió” cap a Catalunya no s’atura. Va insistir que Sánchez està “incomplint” el dictamen del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU, que va demanar la llibertat dels presos sobiranistes, per la qual cosa creu que han d’abordar aquest tema.

Dimarts, quan va fer balanç del seu primer any al Govern, Torra va demanar a Sánchez “coratge” per reprendre el diàleg, va proposar una taula de negociació bilateral amb la figura del “relator”, i va insistir que el Govern ha de poder portar en aquests contactes la seua proposta per a l’“autodeterminació” de Catalunya, i reclama que el Govern expressi quina és la seua proposta per a la societat catalana. Quim Torra i Pedro Sánchez s’han reunit dos vegades des que van accedir als càrrecs respectivament –Torra el maig del 2018 i Sánchez al juny–: la primera a la Moncloa el juliol de l’any passat, i l’altra el desembre al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Per la seua part, el president del Parlament, Roger Torrent, es va sumar a les demandes de Quim Torra i va reclamar al Govern central que aturi les acusacions de la Fiscalia en el judici del procés. “Ja n’hi ha prou d’acusar el 80% dels catalans de colpistes, ja n’hi ha prou de fer gestos cosmètics que no aporten res”, va dir directament a Pedro Sánchez en declaracions a la premsa. Va lamentar que l’Executiu espanyol “ignori” el que demana “la majoria de la societat a Catalunya” i el va instar a afrontar la situació. “Exigim a Sánchez la valentia i el coratge per afrontar el diàleg i fer una proposta de solució democràtica al conflicte que viu el nostre país”, va subratllar.

Tot això, malgrat que els diputats que van sortir escollits el passat 28 d’abril tenen dret a cobrar l’assignació constitucional a partir del dia de les eleccions encara que no formalitzin la condició de parlamentaris fins al dia que es constitueixi la Cambra. Això sí, encara que no puguin assistir als plens de la cambra, comptaran a l’hora de comptabilitzar la majoria absoluta del Congrés, que es manté en 176 escons.

Els diputats presos no cobren, però compten en la majoria absoluta

La Mesa del Congrés va acordar ahir, en aplicació de l’informe jurídic redactat pels lletrats del Congrés sobre els efectes de la suspensió dels quatre diputats que es troben en presó preventiva pel procés, que cap d’ells cobri ni un dia de sou de la institució.

tracking