SEGRE

AMÈRICA DEL NORD MIGRACIÓ

Trump firma la pau amb Mèxic

Després de la promesa d’Obrador de frenar la “marea de migrants” || Anuncia que el país veí comprarà “grans quantitats de productes agrícoles”

Imatge de la frontera sud dels Estats Units amb immigrants al mur que parteix els dos països.

Imatge de la frontera sud dels Estats Units amb immigrants al mur que parteix els dos països.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units i Mèxic van arribar ahir a un acord pel qual el primer país tornarà al seu veí tots els immigrants sol·licitadors d’asil que travessin la frontera de forma irregular, per la qual cosa el el president Donald Trump va accedir a suspendre els aranzels que havien d’entrar en vigor demà dilluns.“Els aranzels programats per entrar en vigor dilluns contra Mèxic queden suspesos indefinidament. Mèxic a canvi ha acceptat prendre mesures contundents per aturar la marea migratòria cap a la nostra frontera sud”, va anunciar Trump a Twitter. “Això ho fem –va afegir– per reduir considerablement, o eliminar, la immigració il·legal que ve de Mèxic als Estats Units.”

L’acord, detallat en una declaració conjunta dels dos governs, contempla que els Estats Units tornin a Mèxic tots els sol·licitants d’asil, un col·lectiu que conforma el gruix de l’actual onada migratòria. “Aquells que creuin la frontera sud dels Estats Units per demanar asil seran ràpidament retornats cap a Mèxic, on podran esperar la resolució de les seues sol·licituds”, van indicar els Executius tant de Donald Trump com d’el mexicà Andrés Manuel López Obrador.

Per la seua part, “Mèxic autoritzarà l’entrada a totes aquestes persones per raons humanitàries, en compliment de les seues obligacions internacionals, mentre esperen la resolució de les peticions d’asil. Mèxic també els oferirà ocupació, salut i educació d’acord als seus principis”. A més, Mèxic desplegarà 6.000 efectius addicionals de la recentment creada Guàrdia Nacional a la seua frontera i que permetrà l’entrada de migrants al seu territori mentre esperen el procés d’asil als Estats Units.

Així mateix, Trump va anunciar que Mèxic comprarà de manera immediata “grans quantitats de productes agrícoles” als Estats Units després de la suspensió de l’ultimàtum a les autoritats mexicanes, pel qual va amenaçar d’imposar aranzels addicionals al país si no prenien mesures més contundents contra la immigració il·legal. “Mèxic ha acordat començar a comprar de forma immediata grans quantitats de productes agrícoles dels nostres grans i patriotes agricultors!”, va fer saber Trump a Twitter.

El president no va donar més detalls a l’espera que el Departament d’Estat dels EUA publiqui una valoració completa de l’acord demà dilluns.

Mèxic és el soci comercial més important dels EUA, per sobre, aquest trimestre, del Canadà i la Xina.

Trump s’havia enfrontat a fortes tensions internes sobre el seu pla d’imposar aranzels a Mèxic, procedents fins i tot del sector empresarial i el seu propi Partit Republicà pels temors que pogués afectar les cadenes de subministrament de les empreses nord-americanes que operen al país veí.

tracking