SEGRE

POLÍTICA

ERC ofereix investir a Sánchez si s'asseu a dialogar sobre Catalunya

Rufián demana "reflexió" a Iglesias i considera "testosterònic" que exigeixi al PSOE entrar en el Govern amb l’amenaça de repetir eleccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que la seua formació està oberta a participar en la governabilitat si el PSOE els truca per acordar una investidura i si Pedro Sánchez s’asseu a dialogar amb ells sobre Catalunya, i ha suggerit que recuperi el document de Pedralbes acordat el desembre passat entre Govern i Generalitat. No obstant això, ha indicat que no té gaire confiança en la "valentia" de Sánchez.

En declaracions a RNE, recollides per Europa Press, el diputat independentista ha lamentat que els socialistes no s’hagin posat en contacte encara amb ells per a la investidura, i ha assegurat que formaria part de la "normalitat" que el PSOE parli amb Esquerra.

"Tant de bo el partit que va guanyar les eleccions es reuneixi amb el partit que va guanyar les generals a Catalunya. Vivim temps anòmals, no en confio massa en la valentia d’aquest PSOE però tant de bo puguem parlar", ha assegurat Rufián.

Ha assegurat que per part d’ERC les relacions amb els socialistes no estan congelades pel judici del procés. Segons el seu parer Esquerra ha de parlar i la crisi a Catalunya no se solucionarà amb sentències judicials, "ni amb pals". D’aquesta forma, ha indicat que el seu partit està obert a participar en la governabilitat i demana a canvi "de tornar als dies en què es parlava de diàleg". "Parlar de tot, dels drets socials, civils i nacionals de Catalunya", ha recalcat com a condició per donar suport a la investidura de Sánchez.

Rufián veu amb bons ulls el document de Pedralbes pactat el desembre passat amb el Govern i ha assenyalat la utilitat d’una taula de partits polítics en la qual es poguessin establir diferents grups, inclòs Ciutadans o PP.

Amb tot, preguntat si hi pot haver avenços en àmbits socials si el Govern no avança en el diàleg amb Catalunya, el portaveu d’Esquerra ha reivindicat que no aniran al Congrés a "bloquejar" i hi serà al costat de dignificar la vida de la gent. "El 'no' a tot és pervers, no ho farem", ha subratllat, i ha recordat que ERC va donar suport al PSOE en la moció de censura i en la majoria dels decrets que va presentar el seu Executiu.

D’altra banda, preguntat per l’exigència de Podemos d’entrar en l’Executiu per donar suport a la investidura, Rufián ha enviat un missatge a Pablo Iglesias demanant-li "reflexió" després dels seus mals resultats electorals.

Segons el seu parer és "contradictori" que Podemos digui que ha aconseguit uns mals resultats en les eleccions municipals i autonòmiques, però mantingui la seua exigència amb l’amenaça de repetir els comicis.

En aquesta línia, ha qualificat de "testosterònic" el plantejament d’Iglesias i ha assegurat que ERC "no serà responsable d’això". "Seria donar-li una segona oportunitat al feixisme", ha avisat, encara que entén que aquest pols no es portarà al final i es tracta d’"una d’aquestes arrencades de Podemos".

tracking