SEGRE

PARTITS POLÍTICA

El PSOE pressiona amb el fantasma de noves eleccions abans de negociar

El PP ratifica que no s’abstindrà i dificultarà la investidura de Sánchez || Ciutadans adverteix que tampoc donarà suport al socialista “ni per activa ni per passiva”

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va advertir ahir PP, Ciutadans i Unides Podem que d’ells depèn facilitar la investidura de Pedro Sánchez i que “està en joc la repetició d’eleccions”, si no ho fan.

“L’alternativa a una investidura viable és la repetició d’eleccions”, va dir Ábalos, que a més els va recordar que les “urnes també tenen memòria” i que els espanyols “no perdonaran qui posi en solfa la viabilitat de la legislatura”, en una roda de premsa a Ferraz després de la reunió de l’executiva federal del PSOE.

La candidata del PP a la comunitat de Madrid defensa l’abstenció perquè governi Sánchez

Iglesias va apuntar a la lluita contra la temporalitat i la justícia fiscal com a essencials

A poques hores que Sánchez comenci la ronda de contactes amb Pablo Iglesias, Albert Rivera i Pablo Casado, Ábalos va posar èmfasi que són ells els qui hauran de donar compte als ciutadans de si estan “disposats a asseure’s per facilitar la investidura de Sánchez” o si prefereixen “donar una puntada de peu al tauler de la governabilitat”.

Però tant el PP com Cs van insistir que no donaran suport a la investidura de Sánchez ni ajudaran a fer-la possible amb l’abstenció.

En el cas dels populars, la direcció ha hagut a més de respondre a veus internes que sí que suggerien l’abstenció, com la de la candidata a presidir la Comunitat de Madrid, Isabel García Ayuso, a qui es va unir també la presidenta del PP asturià, Mercedes Fernández, que va advocar per “explorar” aquesta opció.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va subratllar després del comitè de direcció que el seu partit “no només no facilitarà la investidura de Sánchez, sinó que la dificultarà”, i va advertir que no són una formació “frontissa”.

Tampoc va fer cas de les advertències del dirigent socialista Cs, que va mantenir la seua decisió de votar en contra de la investidura de Sánchez.

En paraules del secretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, no donaran suport al candidat socialista “ni per activa ni per passiva” i va advertir que, si hi ha repetició electoral, no serà per culpa de Ciutadans.

A més, va indicar que ell es va presentar a les eleccions per governar i espera que, de la mateixa manera que ells “no posaran vetos a noms proposats pel PSOE”, que ells tampoc no els posin als que Podem proposi.

En una entrevista a TVE, Iglesias va apuntar que no exigiran carteres d’Estat, sinó aquelles que els permetin realitzar “un disseny competencial” que asseguri que determinades mesures s’apliquin. En concret, es va referir a dos elements: que a Espanya s’acabi amb la temporalitat i que hi hagi justícia fiscal.

Per nomenar aquestes persones que assumirien aquestes carteres socials, Iglesias va exigir al PSOE que no posi vetos i va afegir que quan “un es presenta a les eleccions es presenta per governar”.

“Si algú que encapçala una llista està disposat a sortir del mig, aquesta persona no ha de ser mai candidat. Em semblaria una bogeria que Pedro Sánchez digués que presenta un altre candidat a la presidència que no fos ell”, va dir Iglesias.

Iglesias reclama ministeris socials pel seu suport

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assenyalar ahir que el suport d’Unides Podem perquè Pedro Sánchez sigui investit passarà perquè la formació morada estigui en un govern de coalició ocupant carteres que tinguin a veure “amb l’aplicació de drets socials”.

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.EFE

tracking