SEGRE

NEGOCIACIÓ GOVERN

Sánchez proposa a Iglesias explorar un "Govern de cooperació"

El líder morat no renuncia a entrar a l’Executiu però el PSOE ho descarta || Casado i Rivera reiteren que no facilitaran ni per activa ni per passiva la investidura

Sánchez i Iglesias es donen la mà abans de començar la reunió que van mantenir ahir.

Sánchez i Iglesias es donen la mà abans de començar la reunió que van mantenir ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va abordar ahir la primera ronda de contactes amb els líders dels principals partits polítics de cara a aconseguir els suports necessaris per guanyar la investidura i ser confirmat en el càrrec. El primer a asseure’s amb el també secretari general dels socialistes va ser Pablo Iglesias, d’Unides Podem, que havia exigit al PSOE conformar un Govern de coalició. Sánchez, tanmateix, li va oferir un “Govern de cooperació”. Iglesias va afirmar que “el de menys” és la denominació que se li doni a l’Executiu. “L’important són els continguts, construir un Govern plural per afrontar els grans reptes d’aquest país”, va afirmar, alhora que va posar èmfasi que “per a nosaltres un Govern conjunt és un Govern conjunt, se li posi el nom que se li posi”. Al contrari, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va explicar que un “Govern de cooperació” no equival a una coalició però sense aclarir més. Així les coses, va reiterar que el futur Gabinet estarà “liderat pel PSOE”, encara que no va descartar que s’hi incorporin independents “de referència”.

Per la seua part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, al sortir de la reunió amb Sánchez, va manifestar que li sembla “lògic” que els socialistes conformin un “Govern de cooperació” amb Unides Podem. En aquest sentit, i alhora que va remarcar que els populars no facilitaran ni per activa ni per passiva la investidura, va demanar al PSOE que busqui suports en les formacions regionalistes i no en les independentistes. Amb tot, Casado va sostenir que, encara que la repetició de les eleccions aniria bé als populars, que van obtenir el pitjor resultat de la seua història el 28-A, per “responsabilitat” creu que no s’ha de tornar a convocar la ciutadania a les urnes. Mentrestant, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va instar Sánchez a buscar els suports que necessita per ser investit en “els seus socis habituals, populistes i nacionalistes”. També va apressar el socialista a fixar la data per a la sessió d’investidura perquè “té l’obligació constitucional de formar Govern”.

El PSOE i Unides Podem acorden enviar Vox al ‘galliner’ del Congrés i mouen Cs a la dreta

Cs no descarta que els tres edils a Barcelona votin contra Colau i que Valls i dos més la recolzin

En un altre ordre de coses, la Mesa del Congrés dels Diputats va aprovar ahir, amb el suport del PSOE i d’Unides Podem, el vot en contra de Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular, la distribució definitiva dels escons entre les diferents formacions polítiques.

D’aquesta forma, la part esquerra de l’hemicicle la continuarà ocupant pràcticament en exclusiva el PSOE, mentre que el PP i Cs compartiran el grup de la dreta. Al centre se situaran els diputats d’Unides Podem, PNB i Bildu. Els ultradretans de Vox s’asseuran al “galliner”, just darrere dels parlamentaris morats i republicans. Els de Santiago Abascal compartiran aquest espai amb els membres del Grup Mixt.

Per altra banda, l’alcaldable del PSC a Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va acusar En Comú de “mentir” a les seues bases perquè avalessin un pacte amb ERC que, si es confirma, desbancarà el socialista de l’alcaldia. “Han acordat un pacte Frankenstein”, va concloure Ballesteros.

Maragall redobla la pressió i presenta candidatura

L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va anunciar ahir que també presentarà la seua candidatura a l’alcaldia de la capital catalana en la sessió constitutiva de l’ajuntament que tindrà lloc dissabte. “Demano el vot a les forces progressistes amb què puc compartir un projecte de governança, progressisme i República”, va subratllar, alhora que va desafiar l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, que ja va anunciar la seua candidatura al ple, a sotmetre a les bases dels comuns un acord de Govern amb ERC. “Crec que ho avalarien”, va aventurar. Mentrestant, el líder dels socialistes a Barcelona, Jaume Collboni, va advertir de nou a Colau que el PSC no li donarà els seus vots en la investidura si primer no tanquen un pacte de governabilitat. Tot això, mentre la diputada de Cs Sonia Sierra deixava en l’aire si els tres regidors taronges del ple votaran el mateix que els tres edils independents, entre ells Manuel Valls, que es van presentar a la plataforma avalada pels d’Albert Rivera.

tracking