SEGRE

POLÍTICA PACTES

Colau enterra un tripartit amb ERC i negocia un acord amb el PSC

Culpa de la decisió els “vetos creuats” entre socialistes i republicans || Maragall afirma que el pacte entre els tres era “un invent sense acord possible”

L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, i el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni.

L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, i el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona en Comú va renunciar ahir a la proposta de formar un govern tripartit juntament amb ERC i el PSC. “Barcelona en Comú ha constatat després de les reunions d’aquests dies que el tripartit està descartat”, va afirmar en un comunicat el partit. La formació de Colau considera que a les eleccions del 26 de maig els ciutadans els van donar “un mandat clar de configurar un govern d’esquerres a la ciutat”, però que “ni ERC ni PSC han sortit dels blocs ni dels vetos creuats”.

La formació argumenta que aquest escenari de “vetos creuats” i la “responsabilitat” de defensar les polítiques iniciades en l’últim mandat “impulsen a presentar la candidatura d’Ada Colau a l’alcaldia”, una opció que va aprovar el plenari de BComú divendres passat. També subratllen que en les reunions ha quedat clar que “el PSC està disposat a sumar per a la investidura d’Ada Colau en tant que ERC continua presentant el seu candidat”.

ERC i ECP inicien negociacions per aconseguir un pacte de govern i investir Ricomà

Els comuns van afirmar que treballaran per assolir l’alcaldia dissabte vinent i van argumentar que tenen “una responsabilitat davant dels seus electors i davant de la ciutat que han governat durant els últims quatre anys”.

Per la seua part, l’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va assegurar que el possible tripartit entre els republicans, BComú i PSC a l’ajuntament era un “invent sense acord possible”. Ernest Maragall es va obrir dimarts a negociar amb l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, sobre un possible acord a tres bandes en el qual s’inclogui Ada Colau. El republicà també es va mostrar força escèptic amb la idea que el candidat de Canvi-Cs, Manuel Valls, ofereixi el seu suport a la candidata de BComú.

Al bàndol socialista, Collboni va instar ahir l’alcaldessa en funcions a avançar en un acord que garanteixi un govern de BComú i el PSC. “Ens trobem dins del compte enrere del ple i continuem mantenint la mà estesa per fer possible aquest acord de progrés”, va assegurar.

D’altra banda, a Tarragona ERC i En Comú Podem van iniciar ahir les negociacions per intentar arribar a un pacte que permeti fer alcalde el candidat republicà, Pau Ricomà. Perquè això succeeixi també és necessari que el candidat d’Esquerra Republicana compti amb els vots de Junts per Tarragona, que encara no s’ha posicionat oficialment, malgrat que tot sembla indicar que hi donarà suport, i de la CUP, que ha condicionat el vot al compliment de cinc punts assumibles per als comuns.

A Girona, Guanyem Girona proposarà Lluc Salellas com a candidat a l’alcaldia en el ple d’investidura de dissabte. La formació manté l’aposta per tancar un pacte de govern amb ERC, que sumaria deu dels 27 regidors que té el ple, i insta la resta de grups a “prendre partit” i decidir si volen avalar que Marta Madrenas continuï com a alcaldessa o bé “obren la porta a un nou govern encapçalat per Guanyem”.

En el pacte es contempla un govern amb dotze conselleries, dos més de les que hi havia fins ara, de les quals el PSPV en tindrà sis, Compromís quatre i Unides Podem-EU, s’estrena amb dos: la de Transparència i la d’Habitatge, que tindrà rang de vicepresidència. L’acord, assolit a última hora, va provocar que la sessió d’investidura s’ajornés a avui.

L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, i el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni.

L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, i el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni.EFE

tracking