SEGRE

VIST PER A SENTÈNCIA

“Hem de tornar a parlar”

El judici per l’1-O va quedar ahir vist per a sentència després de quatre mesos i més de cinquanta sessions. Les acusacions no s’han mogut de la posició inicial i han mantingut els càrrecs per rebel·lió i sedició. Les defenses han posat en dubte que es pugui anar més enllà de la desobediència i els acusats han advocat pel diàleg.

“Hem de tornar a parlar”

“Hem de tornar a parlar”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vist per a sentència. Amb aquestes paraules va posar fi ahir a la tarda el magistrat Manuel Marchena a quatre mesos de judici contra la cúpula del procés al Tribunal Suprem pels delictes que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O i el procés d’independència. Més de cinquanta sessions després i després d’haver escoltat centenars de testimonis, visionat nombrosos vídeos i analitzat una quantitat ingent de documentació, el futur dels dotze líders independentistes asseguts al banc ha quedat en mans dels set membres del tribunal que, a banda de Marchena, està integrat per Antonio del Moral, Luciano Varela, Ramón Berdugo, Andrés Palomo, Ana Ferrer i Andrés Martínez.

A partir d’aquí, poques certeses. Les acusacions no s’han mogut ni un mil·límetre. Totes han coincidit que hi va haver malversació. La Fiscalia i l’acusació popular, per la seua part, han qualificat els fets enjudiciats de rebel·lió, encara que discrepen en les peticions de pena. El Ministeri Públic demana un màxim de 25 anys, amb penes que sumen fins a 177 anys, davant els ultres de Vox, que apugen el màxim als 74 anys i eleven la suma als 700 anys. D’altra banda, l’Advocacia de l’Estat veu sedició i ha sol·licitat un màxim de 12 anys. Les defenses, per contra, que demanen l’absolució, només van admetre als seus informes finals una possible desobediència, delicte de què només s’acusa en aquesta causa Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, els únics processats que no estan entre reixes.

Respecte a la sentència, es va especular amb la possibilitat que es donés a conèixer abans de l’agost. Tanmateix, el judici s’ha prolongat més del que es preveia, amb la qual cosa és possible que el Suprem la deixi per després de l’estiu. Això faria que la publicació recaigués en dates pròximes a la Diada o al segon aniversari de l’1-O. Sigui com sigui, els dotze acusats van insistir, en el seu torn d’última paraula, en la via del diàleg amb l’Estat espanyol perquè els catalans acudeixin de nous a les urnes i exerceixin l’autodeterminació. “Hem de tornar al terreny del diàleg”, va emfatitzar Oriol Junqueras, el polític que s’enfronta a una petició de pena més elevada.

“Hem de tornar a parlar”

“Hem de tornar a parlar”EFE

“Hem de tornar a parlar”

“Hem de tornar a parlar”EFE

“Hem de tornar a parlar”

“Hem de tornar a parlar”EFE

tracking