SEGRE

PANORAMA

ERC s'inclina per no bloquejar la investidura de Sánchez i demana diàleg sobre Catalunya

JxCat no oferirà el seu suport davant de la “vulneració dels drets” dels seus diputats presos || El PSOE recorda la sintonia amb els republicans en polítiques socials i els demana la seua abstenció

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, amb Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, amb Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu parlamentari d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va obrir ahir la porta a la possibilitat que els republicans s’abstinguin per no bloquejar la investidura del socialista Pedro Sánchez, però va remarcar que no li donarà “un xec en blanc” i que exigirà diàleg sobre Catalunya. “No venim amb la intenció de bloquejar absolutament res, però el no-bloqueig no significa donar un xec en blanc al PSOE de Sánchez”, va remarcar el republicà després de reunir-se amb la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, en el marc de la ronda de contactes per sumar suports per a la investidura.

Encara que no va revelar el sentit del seu vot, Rufián va assegurar que li semblaria “irresponsable” celebrar noves eleccions i va criticar a Podem que exigeixin ministeris recordant-los que no “tenen legitimitat”.

“No tenim intenció de bloquejar res, però això no significa donar un xec en blanc al PSOE de Sánchez”

Insisteixen a aconseguir una coalició amb els socialistes i al·ludeix al pacte assolit a la Generalitat valenciana

Per la seua part, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, va anunciar després de la seua reunió amb Lastra que la seua formació no donarà suport en aquest moment a la investidura de Sánchez perquè “no es donen les circumstàncies” davant de la “vulneració de drets” dels tres diputats d’aquesta formació, entre ells Jordi Turull per Lleida, que es troben en presó preventiva i que han estat suspesos i també va remarcar la falta de diàleg dels socialistes per solucionar el conflicte català.

Adriana Lastra va exhibir després de reunir-se amb els grups sobiranistes la sintonia que uneix els socialistes amb ERC en qüestions de política social i va recordar que, des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, els republicans han mostrat el seu suport a la pràctica totalitat dels reials decrets presentats per l’Executiu. “Ens uneix una agenda social”, va assenyalar. Lastra va demanar a JxCat i ERC que votin a favor o s’abstinguin, però que en cap cas bloquegin la investidura perquè “no hi ha cap altra alternativa possible” si es vol evitar una repetició electoral.

D’altra banda, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el diputat al Congrés pel Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), José María Mazón, van firmar ahir un acord de col·laboració entre els dos grups polítics per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i pel qual els socialistes càntabres formaran un Executiu de coalició amb líder del Partit Regionalista, Miguel Ángel Revilla, al capdavant del Govern de la comunitat.

La portaveu parlamentària d’Unides Podem, Irene Montero, també va parlar ahir del futur Executiu espanyol i va assegurar que la millor opció seria adoptar el model de govern pactat a la Comunitat de València, amb una vicepresidència per a la formació morada, a l’afirmar que “es pot replicar a Espanya”. A més, va confirmar que la seua formació s’implicarà de forma discreta en la recerca de suports per aconseguir tirar endavant aquest Executiu.

El Partit Socialista té ja confirmat el suport del diputat del Partit Regionalista de Cantàbria i, si amarra també els 42 vots d’Unides Podem i el de Compromís, tots dos socis de govern al País Valencià, Pedro

Sánchez

sumaria 167 vots a favor. Aquesta xifra més la possible abstenció d’ERC permetria als socialistes superar la investidura en segona votació, en la qual només necessita més vots a favor que en contra.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, amb Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, amb Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE.EFE

tracking