SEGRE

PANORAMA

Quim Torra manté l'oferta de diàleg a Pedro Sánchez tot i que “la resposta sempre és no”

Al Parlament, al fer balanç del seu primer any de Govern, i demana suport als pressupostos || El president s’obre a un “canvi de rumb” reclamat per la CUP per enfortir la unitat independentista

Quim Torra s’adreça a Miquel Iceta, que li replica des del seu escó al Parlament.

Quim Torra s’adreça a Miquel Iceta, que li replica des del seu escó al Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va mantenir ahir la seua oferta de diàleg al president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, encara que va lamentar que “la resposta sempre és no”. Així ho va afirmar en la compareixença al ple del Parlament per presentar el balanç del primer any del Govern, després que la setmana passada es complís un any de la constitució de l’Executiu, i l’endemà que el judici als líders independentistes pel procés quedés vist per a sentència dimecres al Tribunal Suprem.

Va assegurar Torra que aquest primer any de Govern han intentat dialogar amb l’Estat i va acusar Sánchez d’haver-se aixecat de la taula: “No som nosaltres els que ens en hem anat del diàleg.” “Tornem a demanar-los que s’asseguin a la taula. Aquest és un problema democràtic que només es pot resoldre democràticament i amb un respecte escrupolós amb el que els ciutadans de Catalunya voten”, va afirmar. En aquest sentit, va recordar que en l’última sessió del judici de l’1-O al Tribunal Suprem els presos sobiranistes van tornar a reclamar diàleg a Madrid i va insistir que hi ha d’haver la figura d’un relator que “doni credibilitat i transparència a les negociacions”.

En matèria d’acció de Govern, el cap del Govern català va reiterar que insistirà a intentar aprovar els pressupostos, una vegada finalitzat el cicle electoral. Va advertir els grups parlamentaris que, “per responsabilitat”, els comptes haurien de tenir llum verda. També va destacar el “plus de mèrit” que té haver “reactivat” l’economia i el “progrés” de la societat catalana després del 155 i la “repressió”, segons les seues paraules.

Alhora, va criticar que l’Estat continua sense complir fiscalment amb Catalunya, mentre que va recriminar a l’oposició que no reclami al Govern espanyol aquestes carències. “Hauria de ser una reclamació de tot l’hemicicle”, va opinar.

Torra va respondre als grups parlamentaris i, en aquest context, val a destacar que el president va dir que fa seues les últimes paraules de la CUP, quan la diputada Maria Sirvent va dir que encara s’està a temps de “canviar el rumb” i fer passos cap a l’autodeterminació. Així, Torra va recuperar una frase de Martin Luther King per asseverar que ara cal fer “el que és correcte”, i va instar els diputats sobiranistes a seguir-ho. En aquesta línia, Torra va remarcar la importància de recuperar la unitat de cara a la reacció a una possible sentència condemnatòria en el judici de l’1-O: “Ho veig vital, no hi podrem fer front si no tenim la unitat estratègica.”

El president de la Generalitat va asseverar que hi ha una conjura per trenar una altra vegada el “fil” de l’1 d’octubre. “Faré tots els esforços perquè sigui possible, estic obert a totes les propostes que se’m facin. Demano que tots ens trobem i estiguem a l’altura del moment”, va concloure.

El president del grup parlamentari del PSC-Units, Miquel Iceta, va suspendre ahir la gestió del primer any de Quim Torra al capdavant del Govern i li va retreure que continuï sense comprometre’s amb la legalitat.

En la seua rèplica a la intervenció de Torra per explicar el seu primer any de tasca del Govern al Parlament, Iceta va subratllar que el que necessita Catalunya és “un govern que treballi per a tothom” en comptes d’un que només està “preocupat” pels seus “fidels”.

Va retreure a Torra que hagi fet perdre a Catalunya un altre any i que el seu Govern no només no tingui un “horitzó raonable” al davant, sinó que insisteixi que tornaria a embarcar-se en un 1 d’octubre del 2017.

El president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, va demanar que “es requereixi formalment” a Quim Torra si acatarà o no la Constitució davant de les declaracions que apunten que ho tornaran a fer, una vegada acabat el judici de l’1-O. Va reclamar als independentistes que deixin “d’amenaçar amb un altre cop d’estat” i va lamentar que el president del Govern central “no farà res”. El dirigent de la formació taronja va desitjar, una vegada més, l’aplicació de l’article 155. Torra va instar Ciudadanos a presentar una moció de censura si creuen que tenen una “majoria alternativa” a la cambra catalana.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va advertir a Torra que CatECP no aprovarà un pressupost que no contempli millores socials com les que van posar sobre la taula per al 2019. “No ens busquin per intentar blanquejar uns pressupostos que recorden la millor època d’Artur Mas”, va avisar durant el ple. Va lamentar que el Govern està “perdut” i que la legislatura depengui dels “designis” de Carles Puigdemont.

tracking