SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

El Suprem no permet a Junqueras recollir l'acta com a eurodiputat

Argumenta que causaria un “irreversible perill” a la causa oberta contra ell || El Govern estatal demana a ERC que no vinculi la decisió a la investidura de Sánchez

La portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, durant la seua intervenció ahir.

La portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, durant la seua intervenció ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha rebutjat concedir al líder d’ERC, Oriol Junqueras, un permís extraordinari perquè pugui sortir de presó dilluns per assistir al Congrés a jurar el càrrec com a eurodiputat, un tràmit que havia de fer davant la Junta Electoral Central. En la interlocutòria, els magistrats, que durant quatre mesos l’han jutjat en el judici del procés, argumenten que la seua negativa es deu al fet que podria produir-se un “perill irreversible” per al final de la causa oberta contra ell, quan encara falta que s’arribi a una sentència. Apunten que hauria de sortir de l’Estat per anar a Brussel·les i això implicaria la “pèrdua del control jurisdiccional” i de la presó preventiva que afecta el líder republicà.

També subratllen que no es tracta d’una pèrdua “irreversible” del seu dret de participació sinó “un ajornament temporal” i que, més endavant i segons quina sigui la sentència, “poden desaparèixer els obstacles” que li impedeixen tenir la condició d’eurodiputat.

El tribunal va prendre la seua decisió fent cas a la Fiscalia i no a l’advocacia de l’Estat, que sí que volia que se li donés el permís per acreditar-se com a eurodiputat al Congrés.

La decisió del tribunal va arribar el mateix dia que el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar els noms dels 54 eurodiputats electes, entre els quals apareixen Carles Puigdemont i Toni Comín, de Lliures per Europa, i Oriol Junqueras.

La interlocutòria del Suprem va ser criticada per ERC, que es va referir al veto com “un atemptat contra la democràcia”, i també per Carles Puigdemont, que va titllar la decisió d’“una vergonya i una injustícia”.

Per la seua part, la portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, va afirmar ahir que la decisió del Tribunal Suprem “no hauria” de complicar el camí cap a la investidura de Pedro Sánchez, perquè “el camí de la política i el de la Justícia no haurien de creuar-se”.

En aquesta línia, Celaá també va aprofitar per reclamar a Ciutadans que no obstaculitzi la investidura i tingui una actitud constructiva, atès que l’alternativa que governi el PSOE és tornar a celebrar unes noves eleccions. 

tracking