SEGRE

VALÈNCIA POLÍTICA

Ximo Puig jura com a president valencià amb el Pacte del Botànic

Descarta, amb Miquel Iceta, que aquest tipus d’acords siguin “exportables”

Mònica Oltra i Ximo Puig se saluden en la presa de possessió.

Mònica Oltra i Ximo Puig se saluden en la presa de possessió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va reivindicar ahir, després de prometre el seu càrrec al capdavant del Govern valencià, que solucionar aquesta legislatura el problema valencià del finançament és “irrenunciable, inajornable i imprescindible” per al País Valencià i per a Espanya.

Puig es va pronunciar així davant del ple de les Corts valencianes després de prometre en català, amb la mà sobre la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, el càrrec de president de la Generalitat per segona legislatura consecutiva, gràcies al denominat Pacte Botànic II, pel qual es va formar el Govern valencià el 2015 amb PSPV i Compromís i que ara s’ha renovat amb l’entrada d’Unides Podem.

El president va formular a continuació una “proposició” al Parlament valencià en què va afirmar que confia que aviat hi hagi Govern i es confirmi la voluntat expressada pel president Pedro Sánchez d’abordar el “finançament just” per al País Valencià, que no vol “privilegis” sinó “justícia”.

La presa de possessió va comptar amb l’assistència de diferents personalitats de la política i la societat valenciana com el ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, l’exsecretari d’Organització de Podem Pablo Echenique o el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Echenique va posar de relleu que, amb acords com el Pacte del Botànic II, “s’assenyala un camí a seguir en altres territoris i també en el conjunt d’Espanya”.

Per la seua part, Iceta va considerar que aquest pacte és “un model d’inspiració”, però va descartar que pugui traslladar-se a Espanya perquè, va explicar, “no crec mai en models que es copien exactament perquè no es poden replicar les condicions”.

El mateix Puig va afirmar que un Govern com el sorgit del Botànic II “no és possible” a Espanya perquè la “situació no és la mateixa” i va assegurar que el president en funcions, Pedro Sánchez, “està intentant generar un Govern d’estabilitat”.

Tanmateix, la vicepresidenta de la Generalitat valenciana i dirigent de Compromís, Mònica Oltra, va celebrar el “colofó” de la presa de possessió del president Puig i va posar de relleu que segons el seu parer el Pacte del Botànic és “absolutament exportable”.

tracking