SEGRE

PANORAMA

La Junta Electoral impedeix a Puigdemont i Comín que el seu advocat els reculli l'acta

Deixa com a vacants els seus escons de l’Europarlament, igual que el de Junqueras || Anuncien recursos al Tribunal de Justícia de la UE malgrat que Tajani insisteix que es tracta d’un “problema d’Espanya”

Nogueras, Borràs i Boye, ahir, al Congrés dels Diputats.

Nogueras, Borràs i Boye, ahir, al Congrés dels Diputats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) va impedir ahir dilluns que Carles Puigdemont i Toni Comín acatessin la Constitució i recollissin l’acta com a europarlamentaris a través d’un document notarial belga que conferia poders a l’advocat Gonzalo Boye, que els representa als dos.

El màxim òrgan de l’administració electoral a nivell estatal havia citat a les dotze del migdia els cinquanta-quatre eurodiputats electes a la Cambra Baixa perquè juressin o prometessin la Constitució com a pas previ a la recollida de la credencial com a parlamentaris comunitaris per Espanya. Boye va assistir a la cita acompanyat de les dirigents de Junts per Catalunya Laura Borràs i Míriam Nogueras. A les mans portava una acta notarial atorgada a Bèlgica amb què pretenia acreditar que Puigdemont i Comín havien emplenat el tràmit i podien accedir plenament a la condició d’eurodiputat. Tanmateix, una funcionària de la JEC va impedir a Boye entregar els documents al president d’aquest organisme, Segundo Menéndez, i el va convidar a presentar-los al registre de la Junta Electoral. “Ni se’ls han mirat”, va denunciar el mateix Boye, que va explicar que l’acta és un document “fefaent” en el qual “per imperatiu legal” tant Puigdemont com Comín acaten la Constitució. Amb tot, el lletrat va assegurar que “el tràmit està complert” i que els dos electes de Junts per Catalunya han de poder asseure’s als seus escons de l’Eurocambra el proper 2 de juliol.

L’advocat de Comín i de Puigdemont considera la promesa “complerta” i exigeix que se’ls doni l’acta

Junqueras lidera ERC des del 2011 i la votació de la seua reelecció podria ser el 15 de setembre

“Una de dos. O la JEC no té pensat complir la llei o entén que nosaltres ja hem complert amb l’acte de venir”, va concloure Boye, que va apuntar que l’assumpte acabarà davant de la Justícia europea. Arran d’això, la coalició Ara Repúbliques, formada per ERC, EH Bildu i el BNG, va avançar ahir que recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, el veto del Suprem al fet que Junqueras anés al Congrés per recollir l’acta com a europarlamentari.

Així les coses, després del veto a la promesa per poders de Puigdemont i Comín, i la incompareixença de Junqueras per la prohibició del Suprem, la JEC va acordar declarar vacants els escons dels tres a l’entendre que no han acatat la Constitució i que, per tant, no han complert els requisits de la legalitat espanyola per convertir-se en eurodiputats. Per la seua banda, un total de setanta-sis europarlamentaris sortints i electes de cinc grups diferents van instar ahir la Mesa del Parlament comunitari a intervenir en l’assumpte i treballar perquè es “reconeguin i respectin els drets polítics” de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras. No obstant, el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va replicar que aquest és un “problema d’Espanya”.

Fonts republicanes van explicar que la idea és celebrar la votació del president i del secretari general el 15 de setembre, i deixar el congrés programàtic per a finals de novembre, possiblement el dia 30 d’aquell mes. Junqueras va accedir a la presidència d’ERC el 2011, quan el partit tenia deu diputats al Parlament i cap representant als ajuntaments de les capitals de província catalanes, excepte un regidor a Barcelona. Durant aquests anys, els republicans han aconseguit augmentar la representació al Parlament als trenta-dos diputats i, a més, ara governen a Lleida i a Tarragona. També van guanyar les eleccions a Barcelona, encara que un pacte dels comuns i el PSC, avalat per Manuel Valls, els va privar de l’alcaldia.

tracking