SEGRE

SOCIETAT IMMIGRACIÓ

Espanya acumula més de 100.000 sol·licituds d'asil pendents de resoldre

Només una de cada quatre prosperen || Catalunya rep 6.059 peticions en cinc mesos i es manté com el segon territori de l’Estat amb més expedients

Integrants d’una caravana de migrants de camí als EUA.

Integrants d’una caravana de migrants de camí als EUA.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya ha comptabilitzat en els cinc primers mesos del 2019 un total de 46.596 sol·licituds d’asil, que suposen gairebé el 89 per cent del total de peticions que es van registrar al llarg de tot el 2018 (54.065), any en què es va registrar un nou rècord. A més, les sol·licituds comptabilitzades fins al maig superen en un 120 per cent les del mateix període de l’any passat.

Per la seua banda, Espanya només va concedir protecció internacional a 2.895 persones, el 24 per cent del total, xifra que suposa 14 punts percentuals menys que la mitjana europea i 11 punts menys que l’any anterior. La majoria de persones que van rebre algun tipus de protecció procedia de Síria.

Aquestes són les principals dades de l’informe anual de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) La situació de les persones refugiades a Espanya i Europa, en què manifesta, amb dades del ministeri de l’Interior, els “preocupants desajustos” del sistema nacional d’asil i les dificultats per poder accedir-hi.

Per tercer any consecutiu, la nacionalitat principal dels sol·licitants d’asil és la veneçolana (16.845), seguida de la colombiana (10.122), nicaragüenca (2.698), hondurenya (2.666) i salvadorenca (2.078). Així doncs, desapareix de la llista Síria, que a tancament del 2018 ocupava el tercer lloc amb 2.901.

Catalunya ha rebut 6.059 peticions d’asil entre els mesos de gener i maig d’aquest 2019, respecte a les 8.000 que va percebre l’any passat, i es manté com la segona comunitat autònoma amb més sol·licituds –darrere de la Comunitat de Madrid–, segons el Cear.

Els més de 100.000 expedients acumulats en els últims anys pendents de resolució suposen per a aquesta organització “la prova més evident que és necessari un reforç ferm i urgent del sistema d’asil” per donar respostes “estables” a la realitat que es viu a Espanya, que es troba entre els primers d’Europa en nombre de sol·licituds (el 8 per cent del total).

Per això, va reclamar al futur Govern de Pedro Sánchez un Pacte d’Estat per l’asil “en coherència” amb els pactes mundials sobre migració i refugi que Espanya va ratificar el mes de desembre passat.

“La setmana vinent, l’ICE començarà el procés de deportar milions d’estrangers il·legals que van trobar de manera il·lícita el seu camí cap als Estats Units”, va indicar el mandatari a través del seu compte a Twitter. “Se’ls deportarà tan aviat com entrin”, va recalcar.

Així mateix, el dirigent nord-americà va aplaudir la feina realitzada per Mèxic “al detenir les persones molt abans d’arribar a la nostra frontera sud” i va subratllar que Guatemala s’està preparant per firmar un tercer acord de seguretat.

Trump anuncia milions de deportacions de migrants

El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar dilluns que el servei d’Immigració i Control de Duanes (ICE, segons les sigles en anglès) començarà la setmana que ve a deportar milions de migrants que es troben als Estats Units de forma il·legal.

tracking