SEGRE

La demolició d'un dron al golf Pèrsic eleva la tensió entre l'Iran i els EUA

La demolició d'un dron al golf Pèrsic eleva la tensió entre l'Iran i els EUA

La demolició d'un dron al golf Pèrsic eleva la tensió entre l'Iran i els EUAEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units i l’Iran s’han embolicat aquest dijous en un encreuament d’acusacions després de la demolició d’un dron de l’Armada nord-americana per la Guàrdia Revolucionària iraniana, una acció que Teheran atribueix a una violació del seu espai aeri, acusació que va ser rebutjada per Washington. El Govern de l’Iran va ser el primer en informar de l’incident quan, en un comunicat, els Guardians de la Revolució van anunciar fa escasses hores la demolició de l’aeronau no tripulada, un MQ-4 Triton, quan realitzava tasques de vigilància.

Segons la força d’elit, el dron va ser abatut amb un míssil terra-aire quan va entrar en el seu espai aeri iranià en les primeres hores d’aquest dijous, i va volar sobre la regió de Koohe Mobarak, a la província meridional d’Hormozgan. El comandant en cap dels Guardians, Hosein Salamí, va subratllar en declaracions a l’agència Tasnim que la demolició de l’aparell suposa "un missatge decisiu i clar" perquè Washington respecti "la integritat territorial, la seguretat nacional i els interessos vitals de l’Iran". "Els defensors de les fronteres de l’Iran islàmic mostraran reaccions decisives i directes a l’agressió contra aquest territori per part de qualsevol estranger", va advertir el comandant.

Tanmateix, el Pentàgon ha rebutjat aquestes acusacions i ha assegurat que es va tractar d’un "acte no provocat" quan la seua aeronau es trobava realitzant tasques de reconeixement sobre aigües internacionals. "Els informes que apunten que l’aeronau es trobava sobre l’Iran són falsos", va afirmar en un comunicat el capità Bill Urban, portaveu del Comandament Central de les Forces Armades dels EUA (CentCom), responsable de les operacions a l’Orient Mitjà.

El capità va agregar que es va tractar d’un "atac sense existir provocació contra un element de vigilància que es trobava en l’espai aeri internacional".

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, ha indicat que el president, Donald Trump, va ser informat de la demolició i que l’Executiu "està seguint la situació de prop". Hores més tard, Trump va recórrer al seu compte de Twitter per publicar un missatge amb to amenaçador: "L’Iran ha comès un gran error!". Aquest incident es produeix tot just uns dies després que el CentCom acusés l’Iran de possibilitar la demolició per les forces huties d’una de les seues aeronaus no tripulades al Iemen i d’intentar abatre una altra que sobrevolava el golf d’Oman.

La tensió entre l’Iran i els EUA ha escalat en les últimes setmanes, fins el punt que el Govern nord-americà ha decidit enviar més tropes i reforçar el seu desplegament militar de vaixells i míssils al golf Pèrsic. La setmana passada, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va acusar directament l’Iran de l’atac a dos vaixells cisterna al golf d’Oman. Tanmateix, de moment, l’única prova divulgada pel Govern nord-americà és un vídeo d’escassa resolució i en blanc i negre en el qual es pot apreciar com la tripulació d’una petita embarcació sembla manipular un objecte adherit al casc d’un vaixell de més mida.

Segons el Pentàgon, els homes gravats són persones pròximes al Govern iranià i l’objecte que manipulen és una mina magnètica que van voler retirar del casc del vaixell japonès "Kokuka Courageous", després de no haver fet explosió, amb l’objectiu d’esborrar el seu rastre.

Les autoritats iranianes han negat la seua implicació en aquests fets i han assegurat que si volguessin bloquejar l’estret i impedir el trànsit de petroli, com ja han amenaçat, ho farien obertament.

El president Trump va decidir retirar al seu país de l’acord nuclear amb l’Iran de 2015, decisió que va acompanyar de la represa de les sancions contra el país persa aixecades sota el pacte i que va reforçar al maig en posar fi a les exempcions a diversos països per a la compra de cru iranià.

tracking