SEGRE

CIMERA NEGOCIACIÓ

Espases amunt per dirimir el repartiment de poder a la UE

Espanya aspira a ocupar la prefectura de la diplomàcia comunitària || Macron i els socialistes busquen un gir a la CE

Juncker, a qui li queden pocs dies a la Comissió, ahir.

Juncker, a qui li queden pocs dies a la Comissió, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre populars, socialistes i liberals per repartir-se els llocs de poder a les institucions europees es van accelerar ahir en les hores prèvies al començament de la reunió del Consell Europeu, que acabarà avui i en què els caps d’estat i de Govern dels estats membres han de decidir quin nom proposaran al Parlament Europeu per rellevar Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió. El Partit Popular Europeu, que és el que més seients va obtenir a l’Eurocambra a les eleccions del 26-M, insisteix en el seu candidat, l’alemany Manfred Weber.

Tanmateix, el president gal, Emmanuel Macron, les sigles del qual lideren el grup dels liberals a Estrasburg, maniobra per evitar que un nou líder conservador es posi al capdavant de l’Executiu comunitari, com passa des de fa quinze anys. Els socialistes, per la seua banda, defensen la candidatura de Frans Timmerman. Tanmateix, aquests dies han sonat com a possibles alternatives el francès Michel Barnier, la danesa Margrethe Vestager, el croat Andrej Plenkovic o fins i tot Angela Merkel.

Socialistes i liberals volen forçar un canvi a la Comissió al cap de 15 anys de líders conservadors

Amb tot, a banda de la presidència de la Comissió Europea, els líders comunitaris també debaten sobre qui seran els presidents del Banc Central Europeu, del Consell Europeu i del Parlament Europeu, a més de l’Alt Representant de Política Exterior de la Unió Europea, càrrec aquest últim que podria recaure en algun espanyol. De fet, el cap del Gabinet socialista, Pedro Sánchez, juntament amb el seu homòleg lusità, António Costa, van prendre ahir la iniciativa a les negociacions en una reunió amb Emmanuel Macron.

A l’arribar a la cimera, Merkel va admetre que és possible que no s’assoleixi un acord, la qual cosa provocaria que l’Europarlament es constituís el proper dia 2 sense saber encara el nom del president de la Comissió. “Pot ser que no hi hagi cap resultat”, va indicar. També el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i el del Consell Europeu, Donald Tusk, es van mostrar pessimistes.

tracking