SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

La JEC rebutja el jurament a distància de Puigdemont i Comín

Declara vacants els escons d’europarlamentaris i el de Junqueras || El Suprem assegura que no posarà impediments per al trasllat dels presos a Catalunya

El conseller Alfred Bosch amb representants de l’Institut Nacional de Pobles Indígenes.

El conseller Alfred Bosch amb representants de l’Institut Nacional de Pobles Indígenes.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral central va rebutjar ahir per unanimitat el document d’acatament a distància de la Constitució que els candidats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín van presentar a través del seu advocat Gonzalo Boye per poder adquirir la condició d’eurodiputats. La JEC també va declarar vacants els seus dos escons i el del líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, al qual el Tribunal Suprem va impedir sortir de la presó per assistir a l’acte de recollida de les actes celebrat al Congrés dilluns.

L’òrgan va acordar comunicar al Parlament Europeu que els tres eurodiputats electes no han acatat la Constitució Espanyola davant de la JEC, tal com estableix la legislació, i que, per tant, transcorreguts els cinc dies de la seua proclamació, “declara vacants els seus escons i suspèn les prerrogatives fins que es produeixi l’acatament”. En aquesta línia, la Fiscalia s’oposa al fet que el Suprem plantegi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia europeu, a Luxemburg, sobre l’abast de la immunitat d’Oriol Junqueras i recorda que la causa per rebel·lió en la qual acaba de ser jutjat mereix més protecció que els seus drets polítics. El líder d’ERC va presentar el recurs després que se li denegués permís per jurar com a europarlamentari.

El conseller Alfred Bosch demana a Mèxic perdó pels crims de la colonització espanyola

D’altra banda, el Tribunal Suprem no s’oposarà que els nou presos jutjats pel procés siguin traslladats a presons catalanes. Els magistrats tenen sobre la taula la petició d’institucions penitenciàries d’iniciar el retorn dels presos a Catalunya. El Tribunal ha d’informar si té alguna diligència més a practicar que obligui els presos a quedar-se a Madrid.

Segons han confirmat fonts judicials, els magistrats donaran via lliure a poder tornar a Lledoners Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d’Enric Carme Forcadell, i a Puig de les Basses Dolors Bassa, perquè siguin més a prop de la família. Tanmateix encara estan pendents els escrits de llibertat que van demanar els presos i que s’hauran de resoldre abans del trasllat.

Un dels set magistrats del Tribunal Suprem que han jutjat el procés, Antonio del Moral, preveu que la sentència es dicti entre els mesos de setembre i octubre i assegura es pot “descartar” que es faci pública abans de l’estiu.

D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior del Govern, Alfred Bosch, va demanar a representants de l’Institut Nacional de Pobles Indígenes de Mèxic perdó per les matances i les conseqüències de la conquesta i colonització espanyola al país. Per la seua banda, el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va criticar el gest de Bosch, del qual va assenyalar que “no té sentit del ridícul”.

El conseller Alfred Bosch amb representants de l’Institut Nacional de Pobles Indígenes.

El conseller Alfred Bosch amb representants de l’Institut Nacional de Pobles Indígenes.ACN

tracking