SEGRE

TRIBUNALS PROCÉS

El TS denega la llibertat als presos i només n’autoritza el trasllat a presons catalanes

Argumenta que no aprecia raons per aixecar la mesura cautelar abans de la sentència || El Suprem confirma el processament d’Antoni Comín i Meritxell Serret per rebel·lió i malversació

Una de les actuacions programades al Freedom Festival Summer edition.

Una de les actuacions programades al Freedom Festival Summer edition.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va rebutjar ahir deixar en llibertat els presos jutjats pel procés fins que es dicti la sentència, prevista per a la tardor, i va donar llum verda perquè siguin traslladats a presons catalanes. Al finalitzar el judici, tots ells excepte Oriol Junqueras i Raül Romeva van sol·licitar la posada en llibertat fins que es conegués la decisió que ha de prendre el Tribunal. Tanmateix, l’òrgan creu que no hi “ha raons sobrevingudes” per aixecar la mesura cautelar i argumenta, a més, la necessitat de “protegir” que el procés culmini una vegada el judici ha quedat vist per a sentència.

Sobre l’informe presentat per un grup de treball de l’ONU en el qual demanava l’alliberament de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras per estar detinguts de manera arbitrària, el Suprem va dictaminar que “no és vinculant” basant-se en els arguments donats per la Fiscalia i l’advocacia de l’Estat. “No falten en el dictamen afirmacions extravagants, falta total de lògica i impossibilitat d’encaixar en el nostre sistema processal.” Amb aquesta decisió, l’òrgan fa cas a la Fiscalia, que dilluns passat va demanar que no concedís la llibertat als presos a l’assegurar que els acusats “van rebutjar la restauració de l’ordre jurídic” i van assegurar que “no tornarien”.

El raper va anunciar una actuació al festival des de Brussel·les a través d’una videoconferència

El Suprem titlla d’extravagant l’informe que demanava la llibertat dels presos

Malgrat aquesta decisió, el Suprem va comunicar a Institucions Penitenciàries que no té cap objecció perquè els nou presos siguin traslladats a presons catalanes, ja que no té previst que es realitzin nous actes processals que requereixin la presència dels acusats i, per tant, “no existeix cap obstacle” que permeti fer efectiva la petició. Institucions Penitenciàries va informar dimarts al Tribunal Suprem que havia rebut la petició dels nou presos per tornar Catalunya.

Per la seua banda, la sala penal del TS va desestimar el recurs d’apel·lació i va confirmar la interlocutòria de processament dictada pel magistrat Pablo Llarena contra els exconsellers Antoni Comín i Meritxell Serret, exiliats a Bèlgica. La confirmació del processament encara estava pendent es realitza en el cas de Comín per delictes de rebel·lió i de malversació de cabals públics; i en el de la lleidatana Serret per aquest segon delicte més un altre de desobediència.

Pel que fa al cas de Comín, que és diputat al Parlament, això suposaria que el tribunal podria procedir a la suspensió de les seues funcions en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, ja que el processament per rebel·lió és ferm, igual que va passar amb la resta de diputats amb representació a la Cambra catalana o com li va succeir als presos electes a les passades eleccions generals.

Amb més de sis-centes entrades anticipades venudes, els organitzadors veien possible que en aquesta última edició s’arribés als 800 euros que es van aconseguir recollir durant l’anterior, a la qual van assistir prop de 1.800 persones.

Els concerts comptaven amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació Catalana del Drets Civils. Entre els grups al cartell destacaven els barcelonins Itaca Band i els valencians Auxili.

Entre els conjunts convocats també hi havia els lleidatans Pastorets Rock i Avstral. A més, estava prevista la intervenció del raper Valtonyc, present per primera vegada en un festival a través d’una videoconferència des de Brussel·les, on es troba exiliat des del 2018. El músic està condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.

BARCELONA

Empresaris de Catalunya van avisar ahir l’Assemblea Nacional Catalana que emprendran accions legals contra ella si no retiren en un termini de vint-i-quatre hores el web del pla de Consun Estratègic que conté un cercador d’empreses compromeses amb el sobiranisme. L’organització, que agrupa més de cinc-centes empreses catalanes, va alertar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que la campanya és “perversa” perquè “llista de manera passiva les empreses que no estan a favor de la independència” i anuncien que lluitaran “per garantir el bon funcionament del mercat i de l’economia catalana”.

D’altra banda, la presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va manifestar la seua “preocupació” per la iniciativa de l’ANC. “M’avergonyeix i em sembla preocupant que es realitzin llistes de bons i dolents en funció de si se segueix la seua ideologia o no”, va afegir.

El secretari del Partit Popular, Pablo Casado, també va carregar contra el cercador d’empreses de l’ANC i va considerar que la Fiscalia hauria d’actuar per “eradicar aquestes conductes”. Al bàndol contrari, la Cambra de Comerç de Barcelona, amb una majoria independentista des d’aquest dilluns, manté un mutisme total respecte al cercador.

tracking