SEGRE

NEGOCIACIÓ INSTITUCIONS

La cimera europea acaba sense pacte per renovar la cúpula comunitària

Els líders de la UE se citen el dia 30 per desencallar el bloqueig || Merkel es descarta com a candidata a la Comissió i Sánchez acceptaria un líder conservador

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir, a Brussel·les.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir, a Brussel·les.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cimera celebrada dijous pels caps d’Estat i de Govern dels països membres de la Unió Europea a fi de pactar la renovació dels principals càrrecs de la cúpula comunitària va acabar sense acord. Després d’hores de negociacions, els màxims líders continentals van constatar que les posicions d’uns i altres estaven massa allunyats com per trobar candidats de consens per als llocs més importants de les institucions comunitàries, com la prefectura de la diplomàcia europea, que aspira a ocupar Espanya, o la presidència de la Comissió Europea.

Ni el conservador Manfred Weber, ni el socialista Frans Timmermans ni la liberal Margrethe Vestager no van aconseguir prou suports com per ser proposats a succeir Jean-Claude Juncker.

Macron insisteix que és necessari un candidat alternatiu als tres que s’han proposat fins ara

És per aquest motiu que el president francès, Emmanuel Macron, va apostar, al finalitzar la trobada, per candidats alternatius. Un dels que havien sonat era el de l’encara cancellera alemanya, Angela Merkel, que no repetirà al capdavant del Govern germànic a la pròxima legislatura. Tanmateix, la mateixa Merkel es va encarregar d’autodescartar-se com a aspirant en la carrera per succeir Juncker. A més a més, també va tancar la porta a ocupar qualsevol altre càrrec rellevant a les institucions comunitàries. Per la seua banda, el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va apuntar a la possibilitat de proposar un candidat conservador a la presidència de la Comissió Europea. D’aquesta manera, el socialista va rebaixar les expectatives dels seus coreligionaris de col·locar un polític progressista al capdavant de l’Executiu comunitari després de quinze anys de mandats conservadors.

Al finalitzar la cimera, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va convocar una nova reunió per al pròxim dia 30, dos dies abans de la constitució de l’Eurocambra.

En aquest sentit, els mandataris dels estats membres van acordar instar els ministres d’Economia i Hisenda que solucionin aviat i de manera “prioritària” aquesta qüestió.

El text posa el focus en dos punts, que són el del reforç de les competències del Fons Europeu de Rescat i el pressupost de l’euro. Pel que fa a aquest segon punt, els líders van instar els seus ministres a treballar durant els propers mesos per abordar les “qüestions pendents” i, en especial, el finançament. El document també advoca per reforçar la unió bancària.

Apressen a posar fi a les disputes sobre el pressupost de l’euro A part de negociar els noms dels que seran els nous mandataris comunitaris durant els pròxims cinc anys, els líders europeus també van abordar altres qüestions com la que incumbeix les disputes sobre les fonts de finançament del pressupost per donar suport a la convergència i la competitivitat de l’Eurozona.

tracking